În acest week-end

Constănțenii au șansa de a observa fenomene astronomice

174
Constănțenii au șansa de a observa fenomene astronomice - observatorastronomic-1381504205.jpg

Articole de la același autor

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța s-a raliat inițiativei naționale a Muzeului de Mineralogie din Baia Mare la proiectul cultural intitulat "Constelații Românești Tradiționale", care este realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național și care implică planetarii, observatoare astronomice publice și asociații de astronomi amatori din România.

După ce luni, 7 octombrie, a avut loc, la Observatorul astronomic din incinta CMSN, "Ziua Constelațiilor", cea de-a doua etapă a proiectului inițiat de băimăreni se desfășoară la Constanța sâmbătă, 12 octom-brie, începând cu ora 20, de "Ziua Observațiilor". Activitatea constă în identificarea "Constelațiilor Românești Tradiționale", observarea stelelor mai luminoase din Constelațiile Românești Tradiționale.

Observatorul Astronomic a fost deschis în anul 1970, telescopul tip Casse-Grain (Carl Zeiss Jena) fiind achiziționat din fosta RDG pe 14 septembrie 1968. Telescopul are o putere de mărire de aproximativ 360 de ori, amatorii de senzații astronomice putând vedea planetele Saturn (după apusul soarelui), Jupiter (după miezul nopții), dar și Venus și Marte dimineața.

Muzeograf Constanța Diamandi ne declara că încă de anul trecut Planetariul și Observatorul Astronomic din Constanța desfășoară un program educațional de informare corectă a publicului vizitator pe tema fenomenelor fizice din Soare și cum acestea afectează viața oamenilor, completat prin Expoziția "Soarele - steaua vieții", care se află în holul Observatorului.

Cu instrumentele astronomice din dotare (telescop, lunete), cât și un telescop special Coronado se fac observații la petele și exploziile solare.

De asemenea, publicul vizitator poate urmări în Planetariu mișcarea aparentă a Soarelui pe bolta cerească și mișcările planetelor.

Soarele este steaua cea mai apropiată de Pământ. Acesta este motivul pentru care astronomii au studiat-o mai mult decât pe celelalte.

Fără el nu ar fi viață pe Pământ. Soarele reglează absolut tot ce înseamnă viață - ceasurile biologice ale diverselor specii de plante și animale precum și ale oamenilor.

Influența activității solare asupra climei de pe Pământ a fost și încă mai este cel mai controversat subiect în domeniul relațiilor solar - terestre. "Studiile în această privință sunt încă în stadiu de dezbatere, fără a se fi ajuns la concluzii ferme", a declarat Roxana Bogariu, de la ANM.

Mai mulți experți în climatologie sunt de părere că variațiile din activitatea solară, alături de activitatea vulcanică, sunt principalele surse naturale ale schimbărilor climatice. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 26 Septembrie 2012
Stire din Cultură-Educație : Soarele, la Observatorul Astronomic
Pagina a fost generata in 0.4602 secunde