Controversatele subiecte de bac

305
Spre deosebire de anul trecut, când subiectele de bac au fost afișate pe 19 februarie, anul acesta, ele vor fi publicate, pe site-ul www.bacalaureat2008.ro, vineri, 11 aprilie.
Anunțate pe 29 februarie, dar aflate în dezbatere publică până pe data de 25 martie, controversatele subiecte au iscat comentarii intense privind corectitudinea și concordanța acestora cu programa școlară, care au fost centralizate de către Ministerul Educației, urmând ca, pe 11 aprilie, să fie publicate variantele finale ale subiectelor și rezolvările acestora.
După 11 aprilie, inspectoratele școlare vor primi DVD-uri cu rezolvările subiectelor, pentru a le distribui în școli. Bacalaureatul 2008 se va susține în intervalul 23 iunie - 3 iulie, iar rezultatele se vor afișa pe 5 iulie. Eventualele contestații se depun tot pe data de 5 iulie, iar rezultatele finale se afișează pe 9 iulie.
Pe de altă parte, Boris Singer, directorul Editurii Sigma, una dintre editurile care tipăresc culegeri cu rezolvări ale subiectelor, este de părere că Ministerul Educației încurajează copiatul la bacalaureat, nelăsându-le elevilor timp suficient să parcurgă variantele de subiecte propuse și, implicit, să le învețe.
Aceasta în contextul în care, anul trecut, imediat după publicarea listei cu subiectele provizorii, una dintre editurile de pe piață a publicat culegeri cu rezolvări. Acest lucru a determinat Ministerul Educației să interzică, în 2008, utilizarea în școli a unor astfel de culegeri și a asigurat din timp elevii că va publica pe Internet, odată cu subiectele, și rezolvările acestora. Această decizie a fost luată în urma sesizărilor primite de minister din partea părinților, a profesorilor și a presei, se arată într-o notă a Ministerului Educației, Tineretului și Cercetării (MECT).
Bacalaureatul cu variante de subiecte posibile a fost inițiat anul trecut, după ce, în 2006, au apărut acuzații potrivit cărora subiectele ar fi fost furate și vândute unor elevi.
În 2007, profesorii care au redactat variantele de subiecte pentru bacalaureat au fost învinuiți de vinderea subiectelor rezolvate către editurile specializate, care ar fi înregistrat, astfel, profituri foarte mari.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.6388 secunde