X

Copilul "de aur"! Constănțeanul Edis Memiș, revelația Olimpiadei Internaționale de Matematică

3069

Articole de la același autor

Elevul constănțean Edis Memiș a reușit o performanță de excepție și a adus în țară medalia de aur de la Olimpiada Internațională de Matematică, desfășurată la Bath, în Marea Britanie. Tânărul învață la Liceul Internațional de Informatică din Constanța și are în palmares numeroase premii și medalii. Numai cea de aur îi lipsea, după ce, anul trecut ,a câștigat bronzul. 


Lotul român olimpic de matematică a obținut șase premii, din care o medalie de aur, două medalii de argint și trei medalii de bronz, la cea de-a 60-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Matematică. 


Olimpiada Internațională de Matematică este o competiție anuală, un adevărat campionat mondial de matematică, la care participă elevii de liceu din diferite țări. Ediția din acest an, desfășurată în perioada 10 - 22 iulie, la Bath, în Marea Britanie, a reunit 621 de elevi din 112 țări. Medalia de aur obținută de lotul român îi aparține lui Edis Memiș - elevul de aur al Liceului Teoretic Internațional de Informatică din Constanța. Acesta deja are un palmares impresionant de premii, medalii și trofee naționale și internaționale. Rezultatul extraordinar obținut de Edis îi asigură clasarea în primii 15 elevi - matematicieni din lume. 


Cea mai tare dintre olimpiade! 
Medaliile de argint au fost obținute de Sergiu Ionuț Novac, de la Liceul Teoretic "Coriolan Brediceanu" din Lugoj, și Sebastian Mihai Șimon, de la Liceul Internațional de Informatică din București. Tudor Darius Cardaș, de la Colegiul Național "A.T. Laurian" din Botoșani, Andrei Theodore Mărginean și Nguyen Tran-Bach, ambii de la Liceul Internațional de Informatică București, au fost recompensați cu medalii de bronz. 
Delegația României a fost condusă de conf. univ. dr. Cătălin Liviu Gherghe, de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București, și însoțită de conf. univ. dr. Mihai Chiș, de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice din România - observator și membru al Consiliului de Conducere OIM și Lucian Țurea, de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București. 
Acest palmares excelent a fost reușit în condițiile în care echipa României din acest an este una din cele mai tinere din istoria participării țării noastre, patru dintre olimpici fiind la prima prezență într-un concurs internațional de seniori de un asemenea nivel. 
De altfel, Olimpiada Internațională de Matematică este cea mai prestigioasă competiție dintre olimpiadele internaționale consacrate științelor. A fost lansată în 1959, la inițiativa Societății de Științe Matematice din România, fiind organizată la Brașov, într-o formulă ce a inclus șapte state. În total, România a găzduit Olimpiada Internațională de Matematică de șase ori, ultima oară anul trecut, la Cluj-Napoca. 


Palmares bogat 
Câștigător a numeroase premii naționale și internaționale la diferite competiții de matematică, dar și pluridisciplinare, Edis recunoaște că are o relație specială cu numerele, formulele, matematica în general.


Edis Memiș intră în clasa a XII-a la toamnă, așa că mai are de câștigat multe competiții. 


"El ne-a demonstrat încă o dată că este determinat, iar pasiunea îl însoțește în acest drum către împlinirea visului său, și anume, să descifreze tainele matematicii. În spatele acestui succes de nivel internațional stă o muncă titanică și cu multe sacrificii. În fiecare an, elevii Liceului Teoretic Internațional de Informatică Constanța aduc rezultate spectaculoase României la concursurile și olimpiadele naționale și internaționale, iar noi, întreaga echipă a ICHC, nu ne dorim decât să contribuim României prin performanțele elevilor noștri, deoarece ei sunt viitorul științei și a vieții intelectuale în România!", a declarat reprezentantul Liceului Internațional de Informatică din Constanța, Revaise Aptula. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4602 secunde