Cu marame, catrințe și opinci

Costumul popular dobrogean, din vitrinele muzeului, pe scena festivalurilor

2535
Muzeul de Artă Populară Constanța deschide expoziția "Costumul popular tradițional din Dobrogea", în jurul căreia se vor "țese" serioase studii, analize, surse de inspirație pentru numeroasele ansambluri de dansuri, dar și pentru tinerii soliști de muzică populară.

"Participând la foarte multe festivaluri de muzică populară, am observat că, în general, ansamblurile, dar chiar și soliștii aflați la începutul carierei nu cunosc portul tradițional local, deși, tocmai prin prezența lor în cadrul unei manifestări de gen, ne reprezintă zona nu numai prin cântec și dans, ci și prin costum", ne-a declarat dr. Maria Magiru, directorul Muzeului de Artă Populară Constanța.
"Expoziția este deschisă tuturor celor care coordonează ansambluri de dansuri, tineri soliști, pentru a se inspira din linia croielii, din cromatica portului tradițional. Mai mult, am constat faptul că tinerii soliști care s-au calificat la faze naționale ale festivalurilor de muzică populară vin mai întâi la muzeu să se documenteze asupra costumului tradițional și de aceea considerăm că o astfel de expoziție este binevenită".
Expoziția este completată de o serie de prezentări, susținute în colaborare cu Centrul județean de creație, care coordonează ansamblurile folclorice din județ, dar și activitatea căminelor culturale.
Expoziția este deschisă până pe data de 15 aprilie, însă, pe data de 27 februarie, la Muzeul de Artă Populară Constanța, se deschide tradiționalul Târg al mărțișorului, dedicat creatorilor amatori și profesioniști.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1345 secunde