Credincioșii cinstesc astăzi Înălțarea Sfintei Cruci

303
Credincioșii cinstesc astăzi Înălțarea Sfintei Cruci - inaltareasfinteicruci-1505315127.jpg

Articole de la același autor

Înălțarea Sfintei Cruci este cea mai veche și mai importantă dintre sărbătorile ortodoxe închinate cinstirii Sfintei Cruci. 


Cu acest prilej, astăzi, 14 septembrie, începând cu ora 8.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, care-și serbează unul dintre hramuri. Apoi, ierarhul Tomisului va conduce o procesiune cu icoana Maicii Domnului de la Dervent spre Izvorul Tămăduitor din apropiere, unde va avea loc slujba de sfințire a apei și vor fi citite rugăciuni pentru ploaie.


Această sărbătoare ne aduce aminte de două momente importante din istoria lemnului Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos.


Primul moment a fost înălțarea solemnă a Sfintei Cruci înaintea credincioșilor din Ierusalim, în anul 335, de către patriarhul Macarie, după ce lemnul Crucii a fost descoperit de către mama Sfântului împărat Constantin cel Mare, împărăteasa Elena.


Al doilea moment este tot o înălțare solemnă a lemnului Sfintei Cruci înaintea credincioșilor din Ierusalim, în ziua de 14 septembrie a anului 630, de către patriarhul Zaharia al Ierusalimului. 


Evenimentul a marcat recuperarea Sfintei Cruci de la perși, în anul 629, de către împăratul bizantin Heraclius, după ce perșii o luaseră ca pradă de război, la cucerirea Ierusalimului din anul 615. 


Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci a avut la început un caracter local, dar până în secolul XI s-a generalizat în întreaga Biserică. Trebuie precizat că această sărbătoare, Înălțarea Sfintei Cruci este zi de post, întrucât ne amintește de Patimile, Răstignirea și moartea pe Cruce a Mântuitorului.


Referitor la istoria Sfintelor Cruci de la Dervent, aceasta poate fi reconstituită, parțial, cu ajutorul povestirilor din popor, transmise din generație în generație. 


Astfel, tradiția vorbește despre patru creștini care au fost condamnați la moarte de către conducătorul cetății Dervent. Aceștia au fost duși în arenă și supuși unor torturi greu de imaginat. Pe locurile unde au fost martirizați au fost găsite patru pietre crescute în formă de cruce. Nu se știe momentul martirajului. Apoi, până în secolul al XIV-lea nu se mai păstrează informații despre Sfintele cruci de la Dervent. 


Pe de altă parte, de ani de zile se vorbește despre minunile vindecării în acest locaș sfânt. Spre exemplu, după Războiul de Independență, un cioban surdo-mut din Coslugea și-a găsit vindecare la crucile de leac de la Dervent. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6157 secunde