În învățământul constănțean

Criza afectează salariile profesorilor necalificați sau pensionari și indemnizațiile directorilor

868
Ministerul Educației a trimis o notă inspectoratelor școlare prin care li se cere să ia măsuri pentru a se încadra în limitele cheltuielilor cu personalul. Până astăzi, inspectoratele trebuie să stabilească măsuri pentru a se încadra în aceste cheltuieli. Sumele defalcate din TVA au scăzut cu 811 milioane de lei, prin care se asigură și plata salariilor din Educație. Astfel, fondul de salarii este mai mic cu 8%. Măsura este una dintre prevederile Ordonanței 34 cu privire la rectificarea bugetară, potrivit căreia toate bugetele instituțiilor din învățământ s-au redus.
Inspectorul șef al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Petrică Miu, a declarat, ieri, că fondul de salarii este cu circa 20 de milioane de lei mai mare decât în anul 2008, ajungând la circa 284 de milioane lei, dar că este insuficient pentru plata salariilor până la sfârșitul anului. Potrivit lui Miu, cifra se referă numai la învățământul de masă, nu și la cel special. Suma nu este însă suficientă pentru a acoperi lefurile personalului didactic până la sfârșitul anului, pentru că, în 2009, acestea sunt mai mari decât în anul precedent, după majorarea obținută în octombrie 2008.
Petrică Miu a declarat că analizează în aceste zile, împreună cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Constanța, care sunt modalitățile de a evita eventuale situații de criză. Acesta a precizat că nu vor fi probleme în cazul profesorilor titulari din cadrul învățământului de masă. "Probleme ar putea apărea în cadrul profesorilor necalificați și pensionari", a declarat acesta.
La nivelul județului, există 300 de cadre didactice care sunt la catedră, deși au ieșit la pensie. De asemenea, probleme ar putea apărea în cazul învățământului de specialitate. Miu a spus că va verifica indemnizațiile directorilor, pentru că are semnale că "uneori acestea sunt mai mari decât prevăd normativele".
La nivelul județului Constanța, inspectorul șef Petrică Miu a declarat că sunt câteva probleme în ceea ce privește învățământul special. "Principala mea problemă este eficientizarea claselor. Nu cred că poți să umbli la sporuri, atât timp cât sunt prevăzute prin lege", a declarat acesta. În cazul în care va fi nevoie de disponibilizări, cel mai probabil vor fi afectați profesorii pensionari sau necalificați.
Cadrele didactice titulare din Constanța nu vor fi afectate de concedieri.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.2653 secunde