Criza se resimte acut și în domeniul culturii scrise și al lecturii

325
Editorii din România, reuniți în cadrul Colocviilor Uniunii Editorilor din România, apreciază că în 2009 criza culturii scrise și a lecturii a atins punctul culminant al ultimilor 20 de ani și că faza critică se va adânci în următoarea perioadă, în lipsa unor măsuri adecvate din partea statului. Una dintre concluziile celor peste 40 de participanți la colocvii - reprezentanți ai autorităților centrale, instituții de cultură, organizații de editori, autori și difuzori de carte, bibliotecari - a fost că statul a abandonat cultura scrisă în 2009.
Bugetele centrale destinate anul trecut achizițiilor de carte pentru biblioteci au fost tăiate, profesorii au primit doar 30% din cei 100 de euro destina-ți cumpărării de cărți, licitațiile de manuale noi au fost anulate, iar pentru retipăriri Ministerul Educației a alocat doar 1 euro pentru fiecare elev.
Piața de carte și manuale a scăzut în 2009 cu 50% față de anul precedent, obligând editurile la măsuri precum diminuarea personalului și a planurilor editoriale, reducerea prețurilor și recurgerea la vânzări directe. "Apreciem ca discriminatorie și păguboasă atitudinea autorităților de a nu susține în vremuri de criză o industrie 80% românească, de la care statul adună TVA, impozite, contribuții și care oferă locuri de muncă la peste 50.000 de angajați din 4.500 edituri, 600 de librării, sute de tipografii și firme de distribuție", spun reprezentanții UER.
Participanții la colocvii solicită Guvernului ca, împreună cu ministerele Culturii și Educației, să analizeze situația culturii scrise și linia strategică pentru următorul deceniu, asigurând o legislație sănătoasă, programe cu bugete corespunzătoare pentru achiziții și măsuri fiscale de supraviețuire economică (TVA 5%, tichete de carte, reducerea tarifelor la expedierea cărților prin Poșta Română conform Legii nr. 186/2003 etc).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.6499 secunde