Concurs Culorile iernii, expuse la Muzeul de Artă

513

Articole de la același autor

În Galeria de Artă "Museion" a Muzeului de Artă Constanța, publicul poate coborî într-o lume a fanteziei copilărești. Expoziția de acuarelă și grafică "Iarna prin fereastra mea…", realizată de școlari și preșcolari ai cercului de pictură din cadrul Palatului Copiilor, se întinde pe toată lungimea pereților austeri ai galeriei, aducând un colorit cu totul original anotimpului căruia îi este închinată.
Denumirea evenimentului subliniază intenția originală a organizatorilor, care au dorit să aducă în fața constănțenilor un mănunchi de imagini care să reflecte percepția celor mici asupra iernii.
Alături de ei au participat, în urma unui parteneriat, elevi de la Școala de Artă București, Școala cu clasele I - VIII Dunărea, Școala cu clasele I - VIII Ghindărești și Școala cu clasele I – IV "Petre Ispirescu" Constanța.
"La această expoziție au participat peste 80 copii, fiecare prezentându-și, prin desen și picturi, propria poveste, în așteptarea sărbătorilor de iarnă. Sunt copii care participă la cursurile oferite de Palatul Copiilor Constanța. Am considerat că cea mai bună locație ar fi într-un muzeu de artă, observând dorința și curiozitatea copiilor de a participa la astfel de acțiuni, de a descoperii cât mai multe lucruri și de a afla cât mai multe informații din acest domeniu. Copiii au lucrat cu mult entuziasm pentru acest eveniment, prezentând o serie de desene și picturi, în care veți descoperi dorințele și așteptările lor, introducându-vă într-o lume de basm, cea a sărbătorilor de iarnă", a declarat Anca-Floriana Deaconu, coordonatorul evenimentului, profesor în cadrul Cercului de Pictură a Palatului Copiilor și, de asemenea, membru al Uniunii Artiștilor Plastici Constanța.
Dacă pentru cei mai mulți adulți iarna înseamnă cer cenușiu și multe bălți pe trotuar, pentru copii, anotimpul alb este unul plin de culoare. Se pare că în imaginarul copiilor, renii și îngerii ocupă un loc de frunte, alături de Moș Crăciun.
Multe lucrări înfățișează copii călărind reni, iar îngerii zburdă pe pereți în forme și culori inepuizabile. Moș Crăciun vine și el în tot felul de interpretări, inclusiv o variantă fusiformă cu ochelari tip John Lennon. Oamenii de zăpadă sunt în fiecare colț. Unul urmărește cu un bulgăre o domnișoară om de zăpadă, în timp ce altul, mai așezat și mai capitalist, stă liniștit într-o bodegă pe care scrie "Vând bulgări". Probabil acesta e locul din care primul s-a aprovizionat. Un cuplu romantic de oameni de zăpadă ne arată că albul nu e obligatoriu în ce-i privește: ei sunt de culoare violetă.
O altă temă comună a expoziției este cea religioasă. Mulți copii au venit cu lucrări inspirate din icoane. Pe unul dintre pereții galeriei, trei fâșii de hârtie, de câțiva metri, au fost împărțite în segmente de către copii, ei umplând apoi albul hârtiei cu o explozie de culori și forme.
Astfel, tinerii artiști au demonstrat că arta nu este doar o întreprindere solitară pentru "genii neînțelese", ci și o ocazie de a crea un colțișor propriu într-o lume în care și alții au ceva de spus. În pragul Sărbătorilor de Iarnă, expoziția de la "Museion" este o lecție pentru copii dar, mai ales, pentru adulți.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8037 secunde