Cum a reintrat Constanța pe harta europeană a culturii

555

Agitație mare ieri, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Directorul muzeului, Gabriel Custurea, dar și alți invitați de marcă, au anunțat finalizarea proiectului "Hiperb - Muzeul secolului XXI pentru turiștii din Constanța", iar noua curte interioară a muzeului a fost sfințită.
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța (MINAC) a trecut prin mai multe lucrări de renovare, menite să asigure o dezvoltare durabilă a turismului, și totodată să îl promoveze, lărgindu-i aria de interes în cât mai multe țări.
Au fost realizate lucrări serioase de consolidare ale clădirii, urmă-rindu-se în mod expres refacerea și suplimentarea structurii de rezis-tență.
Soluția de consolidare a prevăzut introducerea de pereți structurali de beton armat pe toată înălțimea clădirii. Introducerea pereților a implicat și realizarea de fundații noi pentru aceștia, respectiv realizarea de legături eficiente cu zidurile existente.
Din cauza calității proaste a terenului de fundare, s-a identificat ca fiind necesară executarea unor piloți forați, ceea ce a dat mare bătaie de cap constructorilor.
Datorită lucrărilor de restaurare, de acum înainte patrimoniul cultural va fi valorificat mult mai bine.
Proiectul proaspăt finalizat la Muzeul de Istorie a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2007 - 2013, și a avut o valoare totală de 10 milioane lei, din care contribuția financiară a Uniunii Europene, este de 7,2 milioane iar contribuția proprie a CJC este de 2,7 milioane de lei.
În urma finalizării proiectului, Gabriel Custurea, directorul MINAC, spune că acesta va duce la dezvoltarea turismului, îmbunătățirea gradului de atractivitate și crearea de locuri noi de muncă. De asemenea, aceste investiții în turism și cultură vor permite regiunilor de dezvoltare să folosească avantajele oferite de potențialul lor turistic și cultural pentru a-și îmbunătăți avantajele competitive.

Cine culege laurii noilor schimbări de la MINAC
Cei care se vor bucura în mod direct de noile schimbări de la muzeu sunt cei peste 300.000 de locuitori ai municipiului Constanța, precum și cei peste un milion de turiști care vizitează litoralul românesc.
A rezultat un succes de proporții, având în vedere că muzeul de la malul mării se află acum printre cele mai moderne din Europa.
Lucrarea de față promite atragerea unui număr impresionant de turiști, de acum înainte, căci au fost modernizate nu numai părțile exterioare, ci și mai multe încăperi din interiorul muzeului.
"Implementarea acestui proiect va contribui la creșterea gradului de siguranță pentru personalul angajat și grupurile de turiști de la 20% la 100%, creșterea gradului de siguranță a trecătorilor de la 10% la 100%, creșterea gradului de siguran-ță în deplasarea mijloacelor auto din imediata vecinătate a muzeului de la 10% la 100%, precum și creșterea încrederii turiștilor în vizitarea muzeului și deschiderea unor noi puncte de vizitare închise din cauza riscului de prăbușire a scărilor de acces", a declarat Gabriel Custurea.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 13 Aprilie 2012
Stire din Politică-Administrație : Primăria Eforie caută promotori
Pagina a fost generata in 0.3754 secunde