Cum se sărbătorește Boboteaza, la Constanța

866
5

Articole de la același autor

Botezul Domnului sau Boboteaza din 6 ianuarie, alături de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului, prăznuită în 7 ianuarie, marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă și, totodată, al celor dedicate nașterii lui Iisus Hristos. Astăzi, începând cu ora 8.45, la Catedrala Arhiepiscopală "Sfinții Apostoli Petru și Pavel", are loc Sfânta Liturghie, săvârșită de către Ierarhul Tomisului. După slujbă, la ora 11.45, clerul și credincioșii vor porni în procesiune spre faleza Cazinoului, unde va fi oficiată slujba de sfințire a apei. Conform tradiției, Înalt Prea Sfințitul Teodosie va arunca în apa mării cruci ce vor fi recuperate de tineri curajoși. Ieri, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în cadrul Sfintei Liturghii, a sfințit apa, care a fost îmbuteliată în peste 120.000 de PET-uri pregătite pentru credincioșii constănțeni. Inițial, slujba Aghiazmei Mari se făcea în Ierusalim, unde se păstra amintirea Botezului Mântuitorului, iar de aici s-a răspândit în Antiohia, Constantinopol și Asia Mică. Vorbind despre importanța Bobotezei, Sf. Simeon al Tesalonicului apreciază că, în această zi, nu se face doar reînnoirea Botezului Domnului, ci și a Harului Botezului primit de fiecare dintre noi. Tot astăzi, începând cu ora 16.30, Înalt Prea Sfințitul Teodosie va oficia slujbele Vecerniei la biserica "Sfântul Ioan Botezătorul" din Techirghiol. Mâine, de la ora 9, când Biserica Ortodoxă sărbătorește Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului, Ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la biserica "Sfântul Ioan Botezătorul" din Constanța (Pod Butelii). 
"Botezul cailor" 
Tradiția spune că, de Bobotează, animalele trebuie stropite cu apă sfințită ca să fie bune la muncă și sănătoase tot anul. 
Astfel, Primăria Mihail Kogăl-niceanu organizează, astăzi, de la ora 11.30, "Botezul Cailor". Concurenții vor fi supuși mai multor probe printre care "Frumusețea cailor", "Viteza" și "Frumusețea atelajelor". Pentru fiecare dintre cele trei categorii, juriul va acorda mai multe premii.


Comentează știrea

noni
6 ianuarie 2014
penibil

Am vazut ieri la TV bataia pe dopurile de plastic pt sticlele cu aghiasma. Niste penibili tristi, NU AVEAU CAPACE ACASA, SUNT RARE ??? Apoi am realizat si partea cu adevarat trista, toti cei de acolo VOTEAZA !!! Si ne mai miram, unii, ca acesti indivizi aleg constant aceleasi lepre. PENTRU UN DOP DE PLASTIC ??? PENIBIL !!!!!!!!!!!!!!!!!

Mazare
6 ianuarie 2014
Aceeasi mizerie ca anul trecut

Si anul acesta dragi constanteni, boboteaza se sarbatoreste printre ruine, in mizeria de pe faleza cazinoului. Va recomand cizme de cauciuc si echipament de protectie.

costea
6 ianuarie 2014
Cretini

Astia sunt constantenii pa care vrei sa pui baza la alegeri?Daca ei se bat pentru un dop,dar nu vad ca apa din sticla e apa de ploaie inseamna ca sunt cretini rau de tot.Daca de la inceputul omenirii lumea ar fii stat doar sa se roage ,cum am fii ajuns la progresul de acun? Isi mai aduce aminte omenirea de inchizitie?Nu ma refer la cretinii care se bat si platesc aghiazma de ploaie ca astia nu vor intelege niciodata.Nu e mai bine sa-i apreciem pe Coanda,Einstein,Newuton,decat un Daniel asa zis preafericit sau tomitanu hraparetu.O sa mai treaca 2000 de ani pana cand ne vom destepta.

Ion
6 ianuarie 2014
Mare dreptate avea Petre Tutea...

''Am facut puscarie pentru un popor de prosti ! ''

x
6 ianuarie 2014
xx

Sa descriu pe scurt alaiul: Boi in fata, Boi in spate.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6865 secunde