Cum trebuie să arate traista colindătorilor

595
Cum trebuie  să arate traista colindătorilor - traista1-1545236904.jpg

Articole recomandate

De ani de zile, conform datinii străbune, colindătorii care vestesc Nașterea Domnului sunt răsplătiți cu mere, nuci, colaci, plăcinte și, mai nou, bani. De aceea, trăistuța este unul dintre elementele esențiale din recuzita colindătorului tradițional, indiferent de vârstă și de zona etnografică.

"În Dobrogea, trăistuțele în care se puneau daruri erau simple, din pânză. În satele Dunăreni, Aliman, Vlahi, Izvoarele, Oltina, erau țesute la război, în patru ițe. Aveau un tiv în partea de sus și o baieră din lână, pentru a putea fi petrecute după gât. În Dobrogea, printre darurile tradiționale oferite cetelor de colindători un loc special îl ocupau colacii din grâu curat, deoarece în restul anului pâinea se făcea din făină de grâu amestecată cu secară", a declarat directorul Muzeului de Artă Populară Constanța, Maria Magiru.

La Oltina, spre exemplu, colindătorii primeau o turtiță nedospită, coaptă într-o tavă specială, ornată cu "ploicică" (bomboane foarte mici, nucă, miere), bani și o lumânare care se aprindea la intrarea în casă. După aceea avea loc "uratul turtiței".

Apoi, feciorii din cetele de colindători mai primeau și un pahar de vin roșu, pe care trebuiau să-l bea pe loc, atât colacul, cât și vinul fiind simboluri ale creștinismului, ale Sfintei Împărtășanii.

Pe vremuri, în Dobrogea, tinerii mai primeau și produse tradiționale din carne, specifice sărbătorilor de iarnă: cârnați, caltaboși, sângereți, tobă. Aceste produse alimentare erau păstrate cu mare grijă, pentru a fi consumate la petrecerile pe care flăcăii, dar și fetele le organizau până de Bobotează. Gospodarii cu fete de măritat îi răsplăteau pe colindători și cu bani, care erau folosiți pentru plata lăutarilor.

Un obicei aparte este întâlnit la Băneasa, atunci când un flăcău din ceată era logodit cu o fată din sat. În acest caz, întreaga ceată de feciori mergea la casa tinerei, unde se cânta colindul de tineri logodiți. Imediat după aceea, fata așeza pe capul logodnicului o cunună de flori nemuritoare, îi oferea cozonac și țuică și abia după aceea erau cinstiți și ceilalți colindători.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3502 secunde