De ce caută cu disperare părinții concursurile școlare

1697
3
De ce caută cu disperare părinții concursurile școlare - concurs1-1368971972.jpg
Fără nicio exagerare, sâmbătă, 18 mai, mii de elevi de învățământ primar și gimnazial s-au aflat în băncile școlilor, benevol, pentru a participa la concursurile școlare organizate cu sau fără bani.

Centrele de concurs nu erau greu de ghicit, întrucât școlile gazdă erau înconjurate de numeroșii părinți care au decis să își testeze cât mai des odras-lele, "victime" ale unui învăță-mânt nu numai haotic, dar și prost evaluat. Ca dovadă catas-trofalele note obținute de curând de elevii de clasa a VIII-a la a doua simulare a Evaluării Naționale.  Așadar, la Școala Gimnazială nr. 38 "Dimitrie Cantemir" din Constanța, care a organizat Concursul de matematică "38++", au participat peste 500 de elevi ai claselor I-IV din 14 școli din orașul Constanța. Coordonatorii proiectului sunt prof. dr. Iris Sarchizian, director, prof. Tudor Marcela și prof. Simona-Elena Holubeanu.  Alți 223 de elevi din ciclul gimnazial, din 52 unități de învățământ din mediul rural, din județul Constanța, alături de 50 de cadre didactice, au participat tot sâmbătă, 18 mai, la cea de-a XI-a ediție a Concursului județean de matematică "Rural Math", organizat de Inspecto-ratul Școlar Județean Con-stanța, la Liceul Tehnologic "Nicolae Dumitrescu" din Cumpăna.

Cei mai mulți elevi, însă, peste 1.000, cum avea să ne declare prof. Roxana Alexandru, direc-torul Școlii "Petre Ispirescu", au participat la concursul Evaluare în Educație, care, din cauza numeroaselor solicitări ale părinților, s-a desfășurat în șase centre de evaluare din municipiul Constanța, toate în unități de învățământ private. În ciuda taxei de 20 lei pentru proba de la matematică, sau 30 lei dacă vor participa și la proba de la limba română, programată sâmbătă, 25 mai.  "Nu ne așteptam la un ase-menea val de solicitări. Dacă la început ne-am dorit să organi-zăm pentru elevii școlii noastre, în luna februarie deja insistau părinții de la școlile de stat să fie primiți și copiii lor. Știind că foarte mulți bat kilometri ca să participe la concursuri în alte județe, am extins înscrierile și cu copii din alte școli, în ciuda volumului de muncă pe care îl presupune corectarea lucrărilor", a declarat, pentru "Cuget Liber", prof. Alexandru.

"Trebuie să știm adevărata valoare a copilului"

Pentru a nu fi bănuiți că promovăm concursurile pe bani, sâmbătă, am stat de vorbă cu câțiva părinți aflați la porțile Școlii "Dimitrie Cantemir", unde s-a desfășurat concursul mai sus amintit. Cu emoții asemănă-toare celor pe care le aveau pe vremea când copiii susțineau treapta de admitere la liceu, majoritatea interlocutorilor noștri au ținut să salute inițiativele școlilor care organizează asemenea concursuri.  "Vineri, am participat la un alt concurs foarte important pentru copilul meu, care a fost organizat de Școala «Gheorghe Ți-țeica» și unde subiectele pot fi asemănătoare cu cele de la olimpiade. Cel puțin așa îmi povestea băiatul meu, care este în clasa a VI-a", afirma Costică Bulbea. Un alt tătic s-a alăturat ținând să precizeze că, de când a interzis Inspectoratul Școlar Constanța concursurile pe bani, este într-o continuă căutare de asemenea teste: "Avem nevoie de ele pentru că la învățământul primar, cum este cazul fetiței mele, în clasa a III-a, acele calificative nu ne oferă nouă, ca părinți, nicio posibilitate să ne dăm seama cât de mult se învață sau nu. Chiar nu vrem să ne trezim în clasa a V-a că avem un copil slab pregătit".

Maria Antonescu, mămica unei fetițe care învață la școala-gazdă, ne mărturisea că și-ar fi dorit să participe copilul ei și la Evaluarea în Educație, dar au coincis datele. "Am avut surpriza să constat că, deși îmi era copilul lăudat ca fiind cel mai bun din clasă, la prima participare la un concurs din afara școlii abia a reușit să obțină jumătate din punctajul ma- xim", s-a alăturat discuției un alt tătic revoltat. Și pentru că tot suntem la subiectul concursuri școlare, n-am aflat încă de la inspectorul general prof. Răducu Popescu cine a "plătit" pentru organizarea acelui concurs "Fii inteligent" din perioada "Să știi mai multe, să fii mai bun", în ciuda deciziei luate de ISJ Constanța. 

Comentează știrea

parinte
20 mai 2013
Concursuri

Sunt de acord cu concursurile platite. Copilul meu este in clasa a 5 a. Pana anul trecut a participat la multe concursuri. A fost in primul rand dorinta lui. A castigat multe diplome de locul intai, 2 si mentiune. De obicei, parintii nu-si obliga copiii sa participe. Ii lasa pe ei sa hotarasca. Nimeni nu obliga pe nimeni. Acum, in clasa 5 a sunt olimpiadele la care participa 3,4 copii, nu tocmai cei mai buni din clasa. Eu am fost foarte nemultumita de cum s-a procedat. Pe aceeasi copii i-a trimis la toate materiile: matematica, romana, geografie, tehologie, religie.Daca nu esti bun la matematica sau la romana asta nu inseamna ca nu poti fi cel mai bun la alta materie. Iar daca au fost trimisi la toate, in final au reusit la una dintre materii si atunci, acesti copii sunt vazuti bine de toti profesorii. Ar trebui de la anul , la prima etapa(care oricum se da in cadrul scolii) sa participe toata clasa. Asta inseamna corectitudine fata de toti copiii si sansa pentru toti. Copilul meu a participat doar la matematica . A ajuns la judeteana. Doamna profesoara a lua si un copil care se credea ca nu este foarte bun si a reusit un punctaj mai mare decat favoritii profesorilor. La concursul"Tomis" s-a intamplat la fel. De aceea sunt de acord cu celalate concursuri(cu plata). In felul acesta pot dovedi alti copii ca pot poate mai mult decat altii.

cititor
20 mai 2013
concursuri

Sa participe la unul, doua concursuri este bine pentru un copil. Ca familiarizare pentru competitie. Acum s-a ajuns la o ,,fugareala nebuna" dupa aceste concursuri. Da, parintii nu-si obliga copii sa mearga la concursuri, îI DETERMINA. Si asta in detrimentul unei instruiri echilibrate in care sa fie si invatatura, si joaca si miscare si TIMP PETRECUT CU PARINTII. Copii petrec timpul la masa de lucru, sub presiunea urmatorului concurs. Intre orgoliul profesorilor si orgoliul parintilor COPII SUNT LA MIJLOC. In situatii dramatice de abandon scolar, fuga de acasa,, sinucideri tot mai dese, consum de substante psihoactive, toata lumea e surprinsa. Cum sa faca fata copiii unor asa presiuni? In acelasi timp, aud si vad in jurul lor faptul ca tot mai des, oricata scoala ai avea iti gasesti greu un loc de munca sau persoane cu ma slaba pregatire ocupa pozitii importante. Obicei initiat si sustinut tot de niste parinti. TREZITI-VA PARINTI! ...si mergeti la psiholog, voi, inainte sa ajunga copii vostri sa aiba nevoie de unul. Raspundeti la intrebarea: de ce si cat este de important PENTRU VOI, numarul si notele concursurilor la care ii DETERMINATI pe copiii vostri sa mearga. ,,Cand orgoliul straluceste prea tare, orice intelepciune se intuneca."

Cadru Didactic
20 mai 2013
Concursuri scolare

Doamna "stirist"! Acel concurs Fii inteligent are aprobarea inspectoratului. Dar...la ce profesionista esti...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4418 secunde