Din cauza salariilor mici

Delfinariul, în pragul unei crize. Chen Chen și Ni Ni nu-și găsesc dresori

677
4

Articole de la același autor

Iulie și august sunt luni pline pentru dresorii Delfinariului, de dimineață până seară organizându-se spectacole pentru turiști. În cazul în care nu vor fi angajați urgent trei dresori până la sfârșitul lui iunie, activitatea instituției rămâne în… aer.

Adrian Bâlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța, a declarat că, în prezent, din cauza lipsei dresorilor sectorul înotul cu delfinii nu este acoperit. Anul acesta, este primul sezon în care turiștii au posibilitatea să coboare în bazinul delfinilor pentru a face fotografii, dar și pentru a mângâia îndrăgitele vedete Chen Chen și Ni Ni. Aceasta era strategia conducerii pentru atragerea unui număr cât mai mare de clienți și automat de a câștiga venituri. Emoțiile abia acum încep, când a început numărătoarea inversă până la deschiderea sezonului estival, iar posturile de dresor au rămas vacante în continuare. Nici delfinii nu au parte de antrenamentul necesar, dar nici cei doi instructori nu pot acoperi munca a cinci dresori.

Examene prea grele?

La concursurile organizate de conducerea instituției nu s-a mai prezentat niciun candidat din cauza salariilor foarte mici. De anul trecut, când au rămas vacante trei posturi a început adevărata corvoadă. La sfârșitul lui august 2014, cei trei noi instructori au părăsit în bloc posturile, după o lună de muncă, văzând ce salarii mici primesc. A urmat organizarea unui alt concurs în noiembrie și un altul în decembrie, când nu s-a mai arătat nimeni interesat de aceste posturi.

Abia în martie 2015 s-au prezentat trei candidate la concurs, însă toate au picat "cu brio" testul. Cauza principală a eșecului înregistrat de concurenți a fost aceea că nu au știut denumirea științifică a delfinilor. Adrian Bâlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța, a declarat că testul a cuprins multe elemente științifice: "Cum majoritatea au fost scrise greșit, candidații au fost respinși! Având această experiență, inclusiv conținutul testului a fost schimbat, apelându-se la varianta tip grilă. Sperăm că la următorul concurs vom avea succes și se vor prezenta mai mulți concurenți"! Pentru a veni în sprijinul candidaților, conducerea Delfinariului a modificat inclusiv proba scrisă. "Am introdus testul grilă, vrem să fie totul clar, iar contestațiile «gen că am scris corect și nu s-a înțeles scrisul» să nu mai existe. Candidații nu ar trebui să mai întâmpine nicio problemă", a subliniat Bâlbă.

Pentru a deveni dresor, candidatul trebuie să știe să înoate, să aibă condiție fizică bună, să știe să comunice cu publicul, să aibă cunoștințe de biologie și să fie răbdător și sensibil cu animalele cu care lucrează.

Grila de salarizare, înghețată

Grila de salarizare pentru Complexul de Științe ale Naturii este stabilită de Ministerul Culturii pentru că instituția este încadrată ca muzeu. De aici începe tot calvarul legat de salarizarea necorespunzătoare a acestor oameni, care nu au o meserie ca oricare alta. Fără dragoste față de delfini, nimeni nu poate presta meseria de instructor. Curățarea bazinului, căratul unei cantități de trei tone de sare într-o zi în bazin reprezintă doar o parte din spatele muncii de instructor de delfini. Dacă în țări precum Germania, unde un dresor este plătit cu 3.000 euro sau Bulgaria cu 800 euro, la noi, un dresor primește doar 900 lei lunar (mai puțin de 200 euro). Spectacolul reprezintă ore de antrenament și o colaborare perfectă om - delfin.

Până una alta, noul sezon estival pentru Delfinariu bate la ușă. Cum va face față instituția noului sezon fără dresori, rămâne de văzut. 

Comentează știrea

militaru gheorghe
5 mai 2015
Part time

Oferta extraordinara de lucru! Toti oamenii care lucreaza cu noi se declara multumiti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email:[email protected] 

Marina
5 mai 2015
Poti realiza mai mult !

Indiferent cine sunteți și care este situația voastră, aveți în voi, chiar acum, capacitatea să realizați mai mult decât oricând înainte. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea "Succesul în viață". Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]

Sindbad
5 mai 2015
Momeli ptr fraieri

O data ce ti-ai luat teapa, asta e. Ai fost fraier. Taci si inghite. Nu mai incercati sa pacaliti pe altii. Oare cerberii ziarului nu se simt?

Roxana
6 mai 2015
Oferta de lucru

Vă puteți depăși frica de eșec, mergând cu încredere în direcția visurilor voastre și acționând ca și cum ar fi imposibil să eșuați. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea "Succesul în viață". Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 11 Februarie 2015
Stire din Cultură-Educație : Capacitatea Delfinariului va fi dublată
Sâmbătă, 06 Septembrie 2014
Stire din Cultură-Educație : Delfinariul scade tarifele pentru vizitatori
Miercuri, 10 Decembrie 2014
Stire din Eveniment : Accident rutier la Delfinariu
Pagina a fost generata in 1.0568 secunde