Despre haiduci la "Callatis", în lecția de istorie

792
Despre haiduci la
În cadrul proiectului "Să cunoaștem istoria Dobrogei", ce se ține la Muzeul "Callatis" din Mangalia, lecția de vineri este "Haiducii Dobrogei. Rezistența anticomunistă din Munții Babadagului" și va începe la ora 12:30. 

Se va vorbi despre rezistența armată anticomunistă, care a cuprins toate regiunile țării în perioada anilor 1945 - 1960. 

"Mișcările, spontane sau organizate, aveau ca scop împiedicarea implementării noului sistem, iar Dobrogea se încadrează și ea în fenomenul național de rezistență. În acest ținut, alături de români, au mai luptat macedoneni, turci și tătari. Pădurile Dobrogei, locul lor de refugiu, nu au permis însă siguranța pe care o ofereau pădurile din Carpați, pentru că acestea erau mult mai mici și puteau fi ușor înconjurate și cercetate. Mai mult, după 23 august 1944, Dobrogea a fost declarată zonă de operații, apoi zonă de ocupație, iar la Constanța se afla și cea mai mare garnizoană sovietică din România. Haiducii Dobrogei au fost susținuți de locuitorii satelor din apropierea pădurilor și au încercat să reziste atacurilor trupelor Securității. Cert este că, în această perioadă, cei care au fost împotriva noului sistem comunist au fost trimiși în închisori și lagăre de exterminare și mulți dintre ei au fost bătuți, schingiuiți și chiar executați", ne-a oferit o mostră directorul muzeului, istoricul Sorin Marcel Colesniuc. 

La această nouă lecție de istorie, vor fi prezenți elevi ai Liceului Teoretic "Callatis", însoțiți de prof. Elena Sanda Pădureanu. Și de această dată, tinerilor li s-a cerut să participe cu scurte comunicări legate de tema lecției deschise. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4602 secunde