Dina Cocea s-a stins din viață

387
Actrița Dina Cocea, în vârstă de 95 de ani, a murit, în noaptea de luni spre marți, la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din Capitală, după ce s-a aflat în comă timp de trei zile.
În cariera sa, Dina Cocea a jucat în 10 filme de lung metraj și a avut peste 100 de roluri în piese de teatru. Peste o lună de zile, actrița ar fi împlinit 96 de ani. "Moartea Dinei Cocea este o pierdere inestimabilă a teatrului românesc, odată cu ea dispare și o epocă de care puțini își amintesc", regretă Ion Caramitru, în timp ce Tamara Buciuceanu spune că "s-a stins o personalitate deosebită, de o rară finețe, care aducea multă lumină pe scenă".
Dina Cocea a absolvit studiile de actorie la Paris. Debutul teatral a avut loc la Paris, în 1934, și la Teatrul "Comedia" din București, în 17 ianuarie 1935, în piesa de teatru "Adevăratul Iacob", alături de George Timică, în rolul dansatoarei Yvette.
A apărut pe marile ecrane, prima data, în 1939 în "O noapte de pomină". Au urmat apariții în "Neamul Șoimăreștilor", "Ștefan cel Mare", "Cantemir" sau "Iancu Jianu".
Începând din 1956, a reprezentat România la congrese internaționale sau la manifestări organizate de ONU și UNESCO. Între 1979-1989 a fost Președinte al Asociației Oamenilor de Artă din Instituțiile Teatrale și Muzicale.
De-a lungul timpului, Dina Cocea a jucat în peste zece filme de lung metraj, a avut peste o sută de roluri în spectacole de teatru, teatru radiofonic si teatru pentru televiziune. A avut o prodigioasa activitate eseistică și publicistică, scriind nenu-mărate articole de sinteză, critică și cronică dramatică în presa de specialitate autohtonă și străină. De asemenea, a fost Doctor Honoris Causa al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică din București.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6099 secunde