Documentarul "Aliyah DaDa", proiecție de gală la Constanța

272

Articole de la același autor

Mâine, de la ora 19.15, la Cinema Cityplex, va avea loc proiecția specială a filmului "Aliyah DaDa", în prezența echipei.

"Aliyah DaDa" este un film documentar în care se urmăresc călătoriile evreilor români nevoiți să emigreze, cât și contextul în care au decis să facă acest lucru. În momentul în care alegeau să pără-sească România, portul Constanța reprezenta punctul de plecare al vapoarelor, spre Țările Sfinte.

Primii evrei care au părăsit România s-au îmbarcat din Galați, în anul 1882 și au fost imortalizați într-o fotografie, în portul Constanța, înainte de a renunța pentru totdeauna la pământul românesc. Mai mulți evrei au plecat cu vapoarele din portul Constanța, în anii ce au urmat și chiar și în timpul războiului. Struma și Mefkure sunt două dintre vasele care transportau evrei, dar care au avut parte de un destin tragic.

Unul dintre personajele din film, Itzhak Artzi, descria în cartea sa de memorii "Biografia unui sionist", atmosfera din portul Constanța, înainte de plecarea vapoarelor Bulbul, Marina și Mefkure.

"Sute de oameni fericiți călătoreau spre Constanța, știind că după câteva zile vor fi departe de zonele bântuite de război. Călătorilor oficiali li se alăturau «clandestinii», tineri fără viză, care-și încercau norocul de plecare. Cu bani și bacșișuri, ei sperau să obțină un loc pe unul din acele vase. Convoiul nostru a intrat în port. Pe o parte erau ancorate «Bulbul», «Marino» și «Mefkure». De cealaltă parte se desfășura un spectacol îngrozitor. Mase de soldați germani, în majoritate răniți în luptele din Crimeea, pe brancarde, așteptau la rând pe chei. Retragerea - în limbaj oficial, «replierea frontului», din Sevastopol spre portul Constanța - se efectua cu bărci și bacuri improvizate. Echipele medicale germane, în uniforme, cu brasarde ale Crucii Roșii, umblau printre rânduri, triând pe cei morți. Țipetele răniților sfâșiau liniștea. Mulți mureau sub soarele necruțător, așteptarea de a fi ope-rați prelungindu-se peste măsură. Părea un spectacol suprarealist. În fața Wermacht-ului în retragere, staționau vasele care urmau să îmbarce victimele, supraviețuitorii nazismului, ca să-i transporte în Apus, spre o viață nouă. Atmosfera de veselie ce domnea printre cei care plecau alcătuia un contrast cu atmosfera de înfrângere și moarte ce plutea în aer de cealaltă parte a portului".

Filmul este o incursiune personală, bine documentată, a regizoarei Oana Giurgiu în istoria evreilor din România. Povestea este decupată vizual în stil dadaist, într-un tribut adus inițiatorilor curentului, Tristan Tzara și Marcel Iancu, doi evrei cu rădăcini în România.

v v v

"Aliyah DaDa" a fost apreciat atât de critici, cât și de public, în momentul în care a avut premiera mondială, în toamna anului trecut, la Festivalul Internațional de Film Documentar Astra, de la Sibiu. Este primul documentar de cinema regizat de Oana Giurgiu, produ-cător Libra Film, director executiv al Festivalului Internațional de Film Transilvania. Documentarul este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinemato-grafiei și al Programului MEDIA. Proiectul a fost dezvoltat în cadrul programului ARCHIDOC al facultății "La Femis" din Paris.

Constănțenii vor putea urmări "Aliyah DaDa" miercuri și joi, de la orele 19.15 și 21.30, la Cinema Cityplex din Constanța. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 28 Februarie 2015
Stire din Cultură-Educație : Premierele week-end-ului la Cityplex Mall
Pagina a fost generata in 0.6296 secunde