Doi străini în noapte s-au regăsit la Casa de Cultură

491
Doi străini în noapte s-au regăsit la Casa de Cultură - c96a54e48c08db08788511181c3153d7.jpg
Există o voluptate teribilă în așteptare, acea formă idilică de manifestare a deziluziei, o comoară imanentă care strălucește atunci când își găsește descoperitorul.
Florin Piersic și Medeea Marinescu au dat formă așteptării, expunându-și, ritmat, Eul pu-blic și Eul intim - noi și animalul din noi, animalul care ne târăște, ființa interioară despre care vorbea Pirandello. Spectacolul "Străini în noapte" a fost adus de Radu Beligan din Franța pentru ca rolul Pierre, jucat de Alain Delon, să fie construit de Florin Piersic, în România.
Deși este un spectacol dificil - schimb de replici continuu între cele două personaje, trecerea rapidă de la un registru conversațional la altul, schimbări bruște de atitudine -, cei doi actori și-au demonstrat din plin forța artistică, ajutați de textul excepțional al dramaturgului Eric Assous.
El e un bărbat de o "anumită" vârstă, dar care nu și-a pierdut încă puterea seducției, cu o căsnicie ratată, de care se agață ca de ultima lui șansă la viață. Își sporește farmecul cu un pahar de whisky, cu muzică bună și vorbe bine plasate. Ea este, la început, tipa drăguță agățată într-un bar, cu care el și-ar putea crea, pentru câteva ore, o realitate mai ușor de asimilat. Devine, apoi, o prostituată versată, sigură pe talentele sale, pentru a-și scoate, apoi, reportofonul, argumentându-și calitatea de jurnalistă la o revistă pentru femei. Juliette își dezvăluie o nouă identitate, aceea de cos-meticiană a soției lui Pierre, plătită pentru a-i testa fidelitatea acestuia. În final, ca o ultimă păpușă din Matrioșka, Juliette i se arată așa cum este, pentru ca cei doi să rămână, îmbrățișați, niște străini în noapte.

Piersic, student onorific la Psihologie
La începutul spectacolului, Florin Piersic a vorbit cu publicul constănțean și, printre glumele caracteristice, i-a îndemnat pe spectatori să-și închidă telefoanele mobile. Din păcate, se pare că mesajul, deși repetat, nu a ajuns chiar la toată lumea, din rândurile din spate țârâind odios un telefon, la un moment dat. Poate că, la următoarele spectacole, iubitorii de teatru își vor pune telefoanele pe silențios fără ca actorii să le ceară acest lucru.
La finalul spectacolului, am aflat de la directorul Casei de Cultură, Gheorghe Ungureanu, că Florin Piersic este încântat de cinematograful clujean care îi va purta numele, la inaugurarea căruia e posibil să meargă deghizat în Mărgelatu, un personaj-cult din istoria filmului românesc. În timp ce făcea fotografii cu toți cei care-și doreau o amintire cu el, l-am întrebat pe îndrăgitul actor cum merge sesiunea, Florin Piersic fiind student la Facultatea de Psihologie în cadrul Universității "Petre Andrei" din Iași. El ne-a răspuns, în stilul său inconfundabil: "Eh, ce sesiune, sunt student onorific, de bășcălie!".
Pe fermecătoarea Medeea Marinescu o vom putea revedea în ultima zi a lunii ianuarie, în spectacolul "Dineu cu proști", o producție nouă și foarte apreciată la București. Din distribuție, mai fac parte magnificul Horațiu Mălăele, Șerban Ionescu, Alexandru Bindea, Costina Ciuciulică, Dorin Andone / Tomi Cristin și Alexandru Georgescu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.812 secunde