DOLIU ÎN TEATRUL ROMÂNESC. A MURIT MAREA ACTRIȚĂ OLGA TUDORACHE

435
DOLIU ÎN TEATRUL ROMÂNESC. A MURIT MAREA ACTRIȚĂ OLGA TUDORACHE - olgatudorache58315465x390-1508307068.jpg

Articole recomandate

Actrița Olga Tudorache, în vârstă de 88 de ani, a murit. Anunțul a fost făcut pe Facebook de actorul Florin Călinescu și de medicul Monica Pop.


Informația a fost anunțată pe Facebook de actorul Florin Călinescu și de medicul Monica Pop.

"Decesul a avut loc noaptea trecută, după o lungă suferință. Chiar eu m-am ocupat de transferul ei la Elias, sunt îndurerată" – a spus Monica Pop.

"Români, a murit OLGA TUDORACHE…! O ARTISTĂ cât pământul ăsta! Profesoara mea, mama mea!", a scris Călinescu.

Olga Tudorache, doamna teatrului românesc, a îmbogățit lumea teatrului și a cinematografiei din România, interpretând magistral roluri între care se numără Vitoria Lipan din "Baltagul", după Mihail Sadoveanu, Beatrice din "Efectul razelor gamma asupra anemonelor", de Paul Zindel, și mama lui Mihai Viteazul în filmul din 1970, dar și formând generații de actori, în anii în care a fost profesor universitar.

Olga Tudorache s-a născut pe 11 octombrie 1929, în comuna Oituz din județul Bacău. În anul 1951, a absolvit Institutul de Teatru și a intrat în echipa Teatrului Tineretului din București, unde a jucat până în anul 1966, când instituția teatrală a fuzionat cu Teatrul Nottara. De atunci, actrița a jucat la Teatrul Mic, până în anul 1978, la Teatrul Foarte Mic și la Teatrul Național din București.

Actrița a interpretat mai multe roluri în drame, precum: personajul Edith din "David Copperfield", de Charles Dickens, Mașa din "Cadavrul viu", de Lev Tolstoi, "Ducesa de Gloucester" din piesa shakespeariană "Richard al II-lea", Vitoria Lipan din "Baltagul", de Mihail Sadoveanu, Lona Hessel din "Stâlpii societății", de Henric Ibsen, Kitty Warren din "Profesiunea doamnei Warren", de George Bernard Shaw, Beatrice din "Efectul razelor gamma asupra anemonelor", de Paul Zindel, și Maria Vasilievna din "Unchiul Vanea", de Anton Pavlovici Cehov.

Între filmele în care a jucat Olga Tudorache se numără: "Directorul nostru" (1955), "Haiducii" (1960), "Tudor" (1962), "Răpirea fecioarelor" (1967), "Răzbunarea haiducilor" (1968), "Mihai Viteazul" (1970), "Bietul Ioanide" (1979), "Domnișoara Aurica" (1986), "Tusea și Junghiul" (1990) și "Drumul câinilor" (1991), scrie realitatea.net


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5913 secunde