"Don Quijote" pleacă în lume, în căutarea unor aventuri cavalerești

210

Articole de la același autor

"Traviata" lui Giuseppe Verdi și "Don Quijote", de Ludwig Minkus sunt cele două reprezentații cu care Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" își îmbie publicul în acest sfârșit de săptămână. "Traviata" va avea loc sâmbătă, 9 martie, ora 19.00, este regizată de Anghel Arbore și poartă semnătura scenografului Cătălin Arbore. Pe scenă vor urca următorii soliști: Renata Vari, Doru Iftene, Iordache Basalic, Stela Sârbu, Mădălin Băldău, Bogdan Ocheșel, Adrian Pârlea, Ionela Duma, Constantin Acsinte și Adrian Bădilă. Conducerea muzicală este asigurată de Gheorghe Stanciu. 
"Traviata" este o operă în trei acte compusă de Verdi pe libretul în limba italiană al lui Francesco Maria Piave. La baza operei stă romanul lui Alexandre Dumas fiul, "Dama cu camelii". Premiera operei a avut loc în Veneția, în data de 6 martie 1853. Prima reprezentație a fost un eșec, datorat în primul rând mediocrității interpretării. Abia la reprezentația din 6 mai 1854 pe mica scenă a teatrului "San Benedetto", tot de la Veneția, opera a avut un real succes.
"Don Quijote" își va face apariția pe scenă duminică, 10 martie, de la aceeași oră. Coregrafia este semnată de Mihai Babuska, scenografia îi aparține Adrianei Urmuzescu, iar soliști sunt Douglas Stewart, Mizuki Kubota, Sayaka Tanno, Bogdan Bârsănescu, Mayu Takahashi, Ștefan Răuț, Keito Shimomura, Cecilia Ursul. Spectacolul începe cu un prolog în care Hidalgo Alonso Quijano este un cititor pasionat de romane cavalerești. Este seară și eroul nostru este cufundat în lecturi. El își găsește din aceste cărți un țel nobil: să ajute pe cei nevoiași și lipsiți de apărare. Așa că, în cele din urmă hotărăște să plece în lume în căutarea idealului său de frumusețe feminină: Dulcineea din Toboso, plăsmuire a minții sale rătăcite. 
Așa că, își alege un nume de cavaler în persoana lui Don Quijote și ia o mârțoagă pe care o poreclește Rocinanta. Ulterior, îl convinge pe țăranul lipsit de minte, dar bun la suflet, Sancho Panza, să-i fie scutier și pleacă în lume în căutarea unor aventuri cavalerești. Continuarea o veți vedea dumneavoastră, așa că vă dorim vizionare plăcută! (M.Ș.)




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1657 secunde