Duminică, hramul bisericii Sf. Mina din parcul Tăbăcăriei

567
Duminică, hramul bisericii Sf. Mina din parcul Tăbăcăriei - bisericasfantulminalacultabacari-1352474460.jpg

Articole de la același autor

Pe data de 11 noiembrie, în calendarul ortodox este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Mina. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia duminică, 11 noiembrie, începând cu ora 8.30, Sfânta Liturghie arhierească la biserica din lemn "Sf. Mare Mucenic Mina" din Constanța, situată în parcul Tăbăcăriei. 


Sfântul Mare Mucenic Mina a trăit în timpul împăraților romani Dioclețian (284-305) și Maximilian (286-305). În tradiția ortodoxă, Sfântul Mare mucenic Mina este cunoscut ca fiind grabnic ajutător al celor ce au suferit pagube.

Piatra de temelie a bisericii "Sf. M. Mc. Mina" a fost pusă la 31 iulie 1994, de către Înaltpreasfințitul Lucian, Arhiepiscopul To-misului. Până în anul 1997, sfintele slujbe s-au oficiat într-un cort militar, iar în data de 11 noiembrie 1997, s-a oficiat prima Liturghie în noua biserică.

Construită în stil autentic maramureșean, cu o supra-față totală de 263 mp și turla de 41 de metri, este una din cele mai mari biserici de lemn din țară. A fost ridicată după proiectul inițial al arhitecților Nicolae Goga și Virgil Antonescu, iar din 1995, supravegherea lucră-rilor a fost realizată de către Nils Auner (restaurator în cadrul departamentului "Patrimoniu național"). Prelucrarea lemnului a fost realizată de o echipă de lemnari din Ieud, condusă de artistul popular Gavrilă Hotico. Pictura a fost realizată de iconarul George Sorin Nicolae, din București, iar pietrăria lucrată de către meșteri din Slava Cercheză, conduși de Mihai Gurei. Scheletul metalic ce susține turla bisericii a fost executat de Șantierul Naval Constanța, iar mobilierul interior, proiectat de arhitectul Daniel Sabău, din Alba-Iulia, se integrează ansamblului prin simplitate și rafinament. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 10 Noiembrie 2012
Stire din Cultură-Educație : A murit actorul Iurie Darie
Sâmbătă, 10 Noiembrie 2012
Stire din Cultură-Educație : Recomandări de week-end, la cinema
Sâmbătă, 10 Noiembrie 2012
Stire din Cultură-Educație : "Gaițele", la Teatrul de Stat, în week-end
Sâmbătă, 10 Noiembrie 2012
Stire din Cultură-Educație : Super-retrospectivă de festival
Pagina a fost generata in 1.6596 secunde