După experimentul eșuat, Ministerul Educației modifică admiterea în liceu

9053
Schimbarea metodologiei de admitere în liceu aplicată la Evaluarea Națională 2021 s-a soldat cu un eșec lamentabil la cea de-a doua repartizare, pe care, în premieră, Ministerul Educației a dorit-o computerizată, elevi picați cu note sub 5 ajungând la colegii de top.

Vă reamintim că, în urma primei repartizări, în județul Constanța rămăseseră libere pentru a doua etapă de repartizare 58 de locuri și 211 elevi nerepartizați, între care numai șase au avut medii de admitere peste 7,00.




Fără precedent, eroarea îi permitea să ajungă mircist cu media 4,49


În mod surprinzător, după prima etapă de repartizare, în Constanța rămăseseră două locuri libere la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, la specializarea Matematică – Informatică, intensiv Limba engleză, câte un loc la Matematică – Informatică la liceele teoretice „Traian” şi „Ovidius”, un loc la Ştiinţe sociale la Liceul „Decebal”, cinci locuri la Mecanică, la Liceul Tehnologic „I.G. Duca”, un loc la Ştiinţe ale naturii în limba bilingv limba germană, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi un loc la Economic la Colegiul Comercial „Carol I”.

Șocul avea să vină pe 6 august, la aflarea rezultatelor celei de-a doua etape de repartizare computerizată, când un elev cu media de admitere 4,49, absolvent al Școlii gimnaziale nr. 36 „Dimitrie Știubei”, era admis la specializarea matematică-informatică bilingv a Colegiului Național „Mircea cel Bătrân”, iar un absolvent al Școlii „Sfinții Martiri Brâncoveni” urma să ajungă, cu media de admitere 5,10, la mate-info, la Liceul Teoretic „Traian”.

În cele din urmă, cei doi au renunțat, fapt ce nu s-a întâmplat și în cazul absolventului Școlii gimnaziale nr. 24 „Ion Jalea” admis cu 7,08 la specializarea mate-info a Liceului Teoretic „Ovidius”, tot ca urmare a celei de-a doua repartizări computerizate.

Poate și mai grav este că, în țară, au existat bănuieli de „blaturi”, mai precis în unele colegii din capitală fiind elevi care nu și-au depus dosarele unde au fost admiși în prima etapă, dar au intrat pe locuri libere în cea de-a doua etapă computerizată.

În 2022, a doua repartizare se realizează de către o comisie județeană

Un lucru este cert, și anume că Ministerul Educației a sesizat erorile celei de-a doua repartizări computerizate și a renunțat la ea.

Atât în Ordinul privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2022-2023, cât și în Calendarul probelor și rezultatelor de la Evaluarea Națională 2022 nu am mai regăsit nicăieri cea de-a doua etapă ca fiind computerizată.

Dacă în Ordinul 5457 scria că repartizarea computerizată se face în două etape (art. 2 alin. 9 și 10), de data aceasta doar prima etapă este computerizată.

„Art. 2 (10) Conform Calendarului admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2022—2023, repartizarea absolvenților clasei a VIII-a în învățământul liceal de stat se face în două etape.

(11) La repartizarea computerizată, realizată în prima etapă de admitere, participă numai elevii care au susținut evaluarea națională.
(18) Repartizarea candidaților menționați la alin. (17) în a doua etapă de admitere în învățământul liceal, pentru candidații din seria curentă, precum și pentru cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2022—2023 se realizează de către comisia de admitere județeană/a municipiului București, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, calculate conform pct. I din anexa nr. 2 la prezentul ordin, conform unei proceduri aprobate de aceasta, publicată pe site-ul inspectoratului școlar și comunicată unităților de învățământ”.

Calendarul Evaluării Naționale 2022

Conform noii metodologii, calendarul debutează pe 7 februarie 2022 cu elaborarea planului de măsuri județean pentru pregătirea și organizarea admiterii. Pe 9 mai 2022 urmează a fi afișată oferta de școlarizare/oferta de formare profesională, concretizată în profiluri, domenii și calificări profesionale, pentru învățământul liceal, filiera tehnologică.

• 30 mai – 3 iunie 2022: Înscrierea la evaluarea națională

• 3 iunie 2022: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a

• 14 iunie 2022 Limba și literatura română — probă scrisă

• 16 iunie 2022 Matematica — probă scrisă

• 17 iunie 2022 Limba și literatura maternă — probă scrisă

• 23 iunie 2022 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor

• 23 iunie 2022 (ora 16:00 – ora 19:00): Depunerea contestațiilor

• 24 iunie 2022 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor

• 24 iunie – 29 iunie 2022: Soluționarea contestațiilor

• 30 iunie 2022: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Pe 14 iulie 2022 are loc prima repartizare computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2022 – 2023.

Cea de-a doua etapă de repartizare a candidaților este prevăzută în zilele de 4 și 5 august 2022 de către comisia de admitere județeană. Repartizarea se face conform unei proceduri stabilite și publicate pe site-ul ISJ Constanța și comunicate unităților de învățământ până la data de 11 iulie 2022.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4167 secunde