E oficial! Pragul burselor de merit a crescut la 9,50. Liderii elevilor amenință cu proteste

275
E oficial! Pragul burselor de merit a crescut la 9,50. Liderii elevilor amenință cu proteste - elevi1-1641370031.jpg
În Monitorul Oficial nr, 8 de marți. 4 ianuarie 2022, a fost publicat ordinul de aprobare a criteriilor generale de acordare a burselor, care a fost semnat în 22 decembrie 2021 și care modifică pragul mediei pentru bursa de merit la 9,50, în loc de 8,50, cum era inițial.

Nu a întârziat să apară reacția liderilor elevilor. Consiliul Național al Elevilor a transmis un comunicat purtând titlu „Masacrul burselor școlare sau cum Ministerul Educației face economie pe spatele a milioane de elevi!”. Considerând că prin decizia luată, ministerul privează zeci de mii de elevi de dreptul la educație, „printr-un masacru al burselor școlare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creșterii mediilor ca urmare a școlii online”.

Reamintim că, inițial, una dintre propunerile Consiliului Național al Elevilor a fost ca bursa de merit să fie diferențiată în două feluri, după pragul de medie, respectiv un anumit cuantum pentru mediile cuprinse până la 9,49 și un alt cuantum pentru mediile cuprinse între 9,50 și 10. „În comunicatul de presă transmis de Ministerul Educației în urmă cu câteva luni, prima propunere a fost eludată, iar situația a fost prezentată în mod eronat, fără niciun pic de verticalitate. De aceea, ne delimităm ferm de orice fel de expunere a faptului că structura noastră a militat pentru o creștere a pragului de medie de 9,50.

Consiliul Național al Elevilor condamnă cu fermitate o astfel de modificare

iresponsabilă și inechitabilă și solicită Ministerului Educației să revină de urgență asupra deciziei în perioada imediat următoare, înainte de începerea semestrului al II-lea”.

În același timp, elevii reprezentanți solicită ca noile criterii generale de acordare a burselor să poată fi aplicate începând cu anul școlar 2022-2023, în așa fel încât să fie evitată o destabilizare a întregului proces de acordare a burselor, dar și reluarea discuțiilor, alături de partenerii de dialog social, pe marginea modificărilor care trebuie aduse criteriilor folosite la momentul actual.

 „Nu este posibil ca Ministerul Educației să ignore fără scrupule nevoile elevilor din România: mărirea mediilor reprezintă un total dezinteres al decidenților în raport cu nevoile reale ale elevilor! De aceea, dacă situația nu va fi remediată în cel mai scurt timp, anunțăm declanșarea unor proteste generale în toată țara, împotriva criteriilor abuzive de

acordare a burselor”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 2.9275 secunde