Elevii de la Liceul "Lucian Blaga" învață să își cinstească eroii

278

Articole de la același autor

Elevii Liceului Teoretic "Lucian Blaga" au participat, săptămâna trecută, la un concurs de religie intitulat "De la Sf. Andrei la Sf. Nicolae - Creștinarea spațiului dobrogean", coordonat de prof. Nicoleta Măldăianu și prof. Iuliana Voicu. Activitatea face parte din proiectul interdisciplinar "Cunoscând istoria, ne cinstim eroii".

Astfel, echipele formate din câte cinci elevi de la clasele a V-a și a VI-a au susținut o mulțime de probe. Spre exemplu, ei au participat la proba scrisă de cunoștințe despre Sf. Apostol Andrei și Sf. Nicolae, ocrotitorul copiilor, la o probă orală de cunoștințe cu întrebări-fulger, o probă de creație (realizarea unei poezii din cinci versuri, pornind de la trei cuvinte-cheie), iar la final, prezentarea proiectelor realizate, în prealabil, de fiecare echipă.

"Copiii au fost documentați în legătură cu tradițiile populare de Sfântul Andrei și cu minunile Sfântului Nicolae. Foarte iubit de copii, Sfântul Nicolae este cunoscut ca aducător de daruri sau de nuielușe. La primul sinod ecumenic ținut la Niceea, în anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei. Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Sfântul, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, i-a dat ereticului Arie o palmă. Astfel, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviți cu o joardă, în semn de avertisment. Tot tradiția spune că nuielușa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Nașterea Domnului (Crăciun), înseamnă că sfântul «a mijlocit» iertarea celui care a fost lovit", a declarat directorul unității de învățământ, Elisabeta Ana Iuliana Linea.

La final, toți copiii care au participat la concurs au primit portocale, covrigi, iconițe, diplome.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5986 secunde