Elevii învață despre procesul de ardere a vaselor din lut

313

Articole de la același autor

Anul acesta, proiectul cultural "Arderi Arhaice/Arderi Experimentale", coordonat de prof. Florentin Sârbu, a ajuns la cea de-a patra ediție. Acesta este organizat de Consiliul Județean Constanța, prin Centrul Cultural Județean Constanța "Teodor T. Burada", inițiat de secția Ceramică.

Desfășurat încă din 2017, proiectul care a avut mare succes la public este un experiment ce urmărește reconstituirea fluxului tehnologic (construcție, decor, ardere, pastă ceramică) al unei arderi a vaselor din lut. Organizatorii susțin că ediția din acest an îi reunește, din nou, pe elevi din clasa de ceramică din cadrul Uniunii Artiștilor Plastici din Constanța, care, alături de coordonatorul proiectului, încep procesul de reconstituire al unei arderi arhaice. Ei au precizat că un pas important în evoluția meșteșugului ceramic îl constituie momentul când olarii au observat că, în funcție de modul cum se conduce o ardere, vasele obținute pot avea nuanțe diferite, prin aceasta realizându-se cele două tipuri de ardere (oxidantă și reducătoare), care au ca finalitate doar un aspect diferit al vaselor, fără afectarea calității acestora.

"Cuptoarele prezintă o serie de avantaje spre deosebire de vatra simplă, concretizate prin reducerea efectelor condițiilor atmosferice, posibilitatea obținerii unei temperaturi înalte și menținerea ei o perioadă mai lungă de timp, urmată de o răcire lentă, care are ca rezultat o mărire a calității ceramicii", a declarat Florentin Sârbu. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0953 secunde