Propunere ce poate deveni realitate

Video Elevii și părinții, în stare de șoc: Examen de admitere la liceu. Directorii salută inițiativa

7753
21
Elevii și părinții, în stare de șoc: Examen de admitere la liceu. Directorii salută inițiativa - examenrezultate-1430057618.jpg

Articole de la același autorPoveste mai veche, lăsată oarecum în așteptare, ideea reintroducerii admiterii în liceu a fost repusă în discuție și week-end-ul trecut la întâlnirea ce a avut loc la Guvern între liderii sindicatului din învățământ și Comisia de dialog social.

Ieri, Simion Hancescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, declara pentru "Cuget Liber", că pe agenda discuțiilor de la Guvern s-au aflat problema pensionării la cerere, decontarea navetei, eliminarea costului standard, chestiunea salarizării celor 50.000 de persoane din sectorul nedidactic, care indiferent de vechime sunt plătite la fel.

"Nu am intrat în amănunte, pentru că este foarte mult de discutat, dar am propus ca în noul proiect al Legii educației să fie prevăzută și reintroducerea admiterii la liceu", a mai declarat Hancescu.

O nouă întâlnire între partenerii sociali și reprezentanții Guvernului va avea loc la finalul lunii mai.

"Actuala admitere este în defavoarea elevului"

Și pentru anul școlar 2015-2016, admiterea în liceu este prevăzută a avea loc printr-un algoritm ce ia în calcul 25% mediile din cei patru ani de gimnaziu și 75% media de la Evaluarea națională.

Dacă până nu de mult părerile erau împărțite între directorii liceelor constănțene, unii considerând că reintroducerea admiterii ar defavoriza elevi buni care, din cauza emoțiilor, ar putea rata șansa unui loc la un liceu bun, ieri am înregistrat noi opinii.

Directorul adjunct al Colegiului Național "Mircea cel Bătrân", prof. Gheorghe Moraru declara că Alianța Colegiilor Centenare a propus de multă vreme un alt gen de admitere.

"Ideea noastră era de a micșora ponderea mediilor din gimnaziu și a Evaluării Naționale la 70% și adăugarea unui examen susținut la liceu, dintr-o disciplină de specialitate. Astfel, avem ocazia să ne selectăm viitorii elevi, chiar dacă părinții ar comenta apariția a încă unui examen", a mai spus prof. Moraru.

Pe de altă parte, prof. Camelia Ciurescu, directorul Colegiului Național "Mihai Eminescu", afirma că actualul sistem de admitere este în defavoarea elevului, întrucât acel 25% îi obligă pe copii la un efort sus-ținut în mod egal și pentru materii precum muzica, educația fizică sau desenul.

"Ceea ce vor sindicatele acum este de fapt o propunere, un proiect mai vechi al Ministerului Educației Naționale, pentru care ni s-a cerut și nouă opinia. Consider că ar fi în egală măsură necesară o Evaluare națională sau o admitere la liceu, dar cu o modificare, în condițiile în care unii elevi urmează filiera vocațională", adaugă același interlocutor.

Și prof. Anamaria Ciobotaru, directorul Colegiului Național Pedagogic "Constantin Brătescu", împărtășește opinia colegilor săi, fiind de părere că o admitere la liceu ar fi o variantă mai fericită decât ceea ce se întâmplă acum.

"Repartiția computerizată nu e cea mai reușită formulă de admitere, din cauza notelor din gimnaziu, iar o viitoare admitere trebuie discutată serios, pentru că ea trebuie să țină cont de profilul fiecărui liceu", a conchis prof. Ciobotaru.

Un lucru este cert: reintroducerea admiterii în liceu ar fi un proces de lungă durată, care ar trebui să trieze, dar nu să dezavantajeze elevii. La un moment dat, circulau zvonuri cum că din 2016 va dispărea și acel 25% media din gimnaziu și că admiterea la liceu se va face numai pe baza mediei de la Evaluarea Națională. Ceea ce ar fi mai mult decât avantajos pentru mulți elevi care acum aleargă disperați pentru note mari la materii pe care nu dau doi bani.

Comentează știrea

21 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

eusunt
27 aprilie 2015
Chiar este timpul pt examene

ziua buna, acum este timpul potrivit pentru concurenta! Au ramas unitati de invatamant liceal putine, atunci criteriul celor mai buni dintre cei buni trebuie sa fie aplicat. Pana cand va fi tolerata nestiinta si lipsa de preocupare fata de materiile pt cultura generala? Acum e timpul inteleptilor de viitor! SUCCES!

jurlanist de cancan
27 aprilie 2015
soc in capul tau!

mai tovarasa anghel, asa zis jurnalist de invatamant... SOC! GROAZA! tu erai buna la articole despre zavoranu!

Don Corleone
27 aprilie 2015
Soc in capull tau! (II)

Cu totul de acord cu comentariul lui jurnalist de cancan!

mariana
27 aprilie 2015
cultura-educatie

Cei care invata ,invata!dar cei ce nu invata,oricum nu se deranjeaza in general...ati inebunit copii cu tot felu de programe care mai de care mai tampit.trebuie sa va justificati salariile ca in rest se iau decizii din ce in ce mai proaste,mai uitati -va si la alte tari care dau randament...

Mihai
27 aprilie 2015
Profesori si pareri

Nu mai schimbati nimic de pe un an pe altul.Daca doriti sa schimbati ceva propuneti pentru o perioada de 4 ani cminim .Ne-ati inebunit pe noi parintii si pe copii de asemeni cu schimbari de la un an la altul ,urmati barem un ciclu intreg ca nu mai stim cum sa ne indrumam copii

se linge pe fanoane
27 aprilie 2015
Moraru

cu gandul la banii din eventuala admitere pe care negresit ar truca-o.

elev
27 aprilie 2015
limba romana

Mariana, nici tie nu ti-ar strica putina scoala

dorina
27 aprilie 2015
info

Singurii ratați sunt cei care refuză să mai încerce o dată. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea "Te-ai născut bogat". Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email [email protected]

Munca la domiciliu
27 aprilie 2015
Sintem tot mai multi

Daca ai nemulltumiri, poti declansa ACUM schimbarea, pentru ca viitorul tau sa fie altul."Cea mai buna cale pentru a-ti indeplini visele este sa te trezesti"zice PAUL VALERY.Timp de lucru in functie de propriile posibilitati. Nu este necesara experienta.Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail.Acest proiect vizeaza piata americana a cartilor electronice,cereti detalii "PROIECT" la adresa de email: [email protected] Oferim si solicitam seriozitate!

21 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3273 secunde