Experiment educațional pentru elevii din Albești, în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte

605

Articole de la același autor

În urmă cu opt ani, profesorii Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” din Albești demarau o serie de activități în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte din București, instituție cu care, la finele săptămânii trecute, elevii au desfășurat activitatea ”Experimente cu tehnici ceramice tradiționale”.

Inițiatorul și coordonatorul local al proiectului este profesorul de istorie Mihaela Elena Vîlcu, activitățile prevăzute fiind parte dintr-un amplu proiect internațional, intitulat „Hărțile timpului. Comunități reale - lumi virtuale - timp experimentat”, realizat de prof.univ.dr. arhitect Dragoș Gheorghiu.



Activitățile s-au desfășurat în cele două unități școlare gimnaziale din localitățile Albești și Cotu Văii, grupul-țintă fiind format din elevii claselor gimnaziale, coordonați de prof. Mihaela Elena Vîlcu, prof. univ. dr. arh Dragoș Gheorghiu și conf. univ. dr. Ovidiu Ionescu de la U.N.A. București.

În întâlnirile precedente, copiii au prelucrat obiecte din sticlă (pirogravură), obiecte ceramice, bijuterii din metal utilizând tehnici antice și modele tradiționale, alături de specialiști în domeniu.



De această dată, elevii au fost implicați în ateliere de ceramică, unde au învățat procedeul de prelucrare, de la modelaj până la arderea obiectelor în cuptorul ridicat în curtea școlii din Albești încă din anul 2021. Aceștia au fost îndrumați de ceramista profesionistă Anca Mihăilă, doctorandă a universității, de la definirea obiectelor în forme clare până la arderea obiectelor obținute în cuptorul tradițional cu platformă, cu tiraj deschis, întreg experimentul fiind atent monitorizat de domnii profesori universitari și de personalul unității de învățământ preuniversitar.

„Elevii au avut ocazia să descopere tehnologii tradiționale, procesele și etapele tehnice de realizare ale acestora, să-și dezvolte abilitățile și creativitatea, să aprecieze valorile trecutului, fiind deosebit de încântați că pot reconstitui o mică parte din trecutul istoric, componente importante ale patrimoniului material și imaterial ale poporului nostru, ce trebuie cunoscute, păstrate și transmise generațiilor viitoare.



Participarea elevilor și a comunității în proiect se dorește a fi un experiment social și educațional prin care tinerii au posibilitatea de a învăța, de la specialiști, să aplice în viitor aceste meșteșuguri antice care pot deveni meserii, cu scopul revitalizării tradițiilor comunității locale și al înscrierii acesteia pe harta turistică a obiectivelor istorice și culturale din Dobrogea de sud”, transmite prof. Mihaela Vîlcu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.414 secunde