Exponatul lunii - "Pravila de la Govora"

141
1
Exponatul lunii -

Articole de la același autor

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) va prezenta vineri exponatul lunii "Pravila de la Govora. Întâiul cod de legi din țara Românească (1640)", potrivit Agerpres. Epoca lui Matei Basarab a reprezentat o veritabilă efervescență culturală, când s-a cristalizat Școala artistică românească, fără de care înflorirea culturală Cantacuzino-Brâncovenească nu ar fi avut succesul scontat. Și lucrările de reconsolidare, extindere și renovare ale complexului monahal de la Govora, județul Râmnicu Vâlcea se înscriu în acest context cultural. La mănăstirea Govora, se instalează din 1637 a doua tipografie domnească atestată din Țara Românească. Totodată, domnitorul va înființa prima Școală de cultură din Voievodat, pe care o va înzestra cu un venit anual de 1.000 de galbeni.


Pravila Bisericească sau Pravila Mică este tipărită, în anul 1640, în limba română, cu alfabet chirilic. Lucrarea reprezintă prima culegere de legi juridice, canonice și civile în limba română. Traducerea s-a făcut după o ediție slavonă, care are la bază un nomocanon bizantin.


Mihail Moxa s-a ocupat de această grea activitate, călugărul erudit de la mănăstirea Bistrița, județul Râmnicu Vâlcea. Stihurile la stema Țării, parte din predoslovie, precum și ultima însemnare (colofonul), dinaintea primului capitol, au fost semnate, în ordine, de Udriște Năsturel, Meletie Macedoneanul și ieromonahul Ștefan de la Ohrida, fiind alcătuite în slavonă, printre ultimele manifestări ale slavonei ca limbă de cult, înainte de dispariția sa treptată, menționează sursa citată. În schimb, predoslovia mitropolitului Teofil al Țării Românești a fost redactată în limba română, cu alfabet chirilic. Înaltul arhiereu ne lămurește cu privire la rostul tipăririi cărții în limba pământească. 


Dincolo de importanța acestei apariții juridice, preponderent bisericești, ediția Pravilei de la Govora a fost o sinteză de drept bizantin aplicată spațiului românesc tradițional. Expoziția va fi deschisă până pe 17 mai. 


Comentează știrea

costy
14 aprilie 2015
afaceri

Istoria omenirii este scrisă de cei care și-au propus scopuri mărețe și care au persistat cu îndârjire, uneori timp de ani de zile, până le-au atins. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea "Succesul în viață". Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email : [email protected]

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 14 Aprilie 2015
Stire din Cultură-Educație : Invitație la bal, la Constanța
Marţi, 14 Aprilie 2015
Stire din Cultură-Educație : Expoziție de pictură, la Mangalia
Marţi, 14 Aprilie 2015
Stire din Cultură-Educație : Doliu în literatură!
Marţi, 14 Aprilie 2015
Stire din Cultură-Educație : "Primăvara la Paris"
Marţi, 14 Aprilie 2015
Stire din Cultură-Educație : Recital de flaut, la Muzeul de Artă
Pagina a fost generata in 3.0023 secunde