Astăzi, la ora 13,30

Filiala constănțeană a Alianței Franceze se conectează la lumea francofonă de pretutindeni

1000
Filiala constănțeană a Alianței Franceze se conectează la lumea francofonă de pretutindeni - f9480d6b0eacc6842c0af6f95b180978.jpg
Astăzi, la aceeași oră, respectiv 13,30, în toată lumea se organizează un concurs de limbă franceză bazat pe creativitate și cultură generală, intitulat "La Plume d’Or". La Constanța, gazdă a acestui eveniment "planetar" va fi Alianța Franceză, cea care, de o săptămână încoace, sărbătorește, prin diverse manifestări cultural-artistice, cei 40 de ani de la semnarea Convenției de la Niamey, care recomandă guvernelor înființarea unei agenții de cooperare culturală și tehnică.
Una dintre manifestările care au polarizat interesul personalităților culturale ale Constanței s-a petrecut sâmbătă, 20 martie, la Muzeul de Artă, unde a avut loc un spectacol de dans contemporan, teatru și muzică, sub genericul "Hymne a la Môme" și la care au luat parte balerina Luana Luban cu un moment coregrafic emoționant realizat de Stela Cocârlea, actrița Florina Diaconescu, de la Teatrul de Stat, și elevi de la Colegiul Național de Artă "Regina Maria".
Revenind, însă, la concursul de astăzi, la care participă 15 copii de la liceele "George Călinescu", "Mircea cel Bătrân" și "Traian", după cum ne declara prof. Ileana Meheleanu, președintele Alianței Franceze, acesta constă în exerciții care vizează cunoașterea vocabularului, a gramaticii, dar și de cultură generală. "An de an, copiii noștri s-au situat în primele locuri, primind frumoase premii constând în dicționare și cărți în limba franceză", a adăugat prof. Meheleanu.
Manifestările dedicate Săptămânii Francofoniei continuă vineri, 26 martie, la ora 12,30, la Liceul "George Călinescu, cu un spectacol "Puzzle artistique bilingue", la care participă elevi din clase bilingve, și se încheie sâmbătă, 27 martie, la sediul Alianței Franceze cu o frumoasă întâlnire între cei mici și stagiarul Virgile Prudhomme, care le va citi basme franceze.
Cele 10 cuvinte propuse spre reflecție anul acesta și care au guvernat temele expozițiilor și afișelor au fost: mobile, zapper, escagasser, galere, cheval de Troie, baladeur, variante, remiu-méninges și crescendo.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 24 Martie 2010
Stire din Cultură-Educație : Piesa de teatru "PAM PAM!"
Marţi, 23 Martie 2010
Stire din Cultură-Educație : Alternative la telecomandă
Pagina a fost generata in 1.9806 secunde