Frumoasa poveste a Acvariului din Constanța

1260

Acvariul din Constanța este prima secție a Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, trăindu-și veacul la malul mării, în buza Cazinoului, fiind totodată primul acvariu public din România, deschis de la 1 mai 1958.

Clădirea care adăpostește Acvariul Constanța, construită la începutul sec. XX, a trebuit reamenajată în totalitate, ea având, până în anii 1950, altă destinație. Acvariul a rămas cea mai mare instituție de acest gen din țară, deși ulterior și alte muzee de științe ale naturii au înființat secții cu același profil.
Spațiul expozițional este destinat prezentării expoziției permanente de faună și floră acvatică în 57 de bazine, dar și expozițiilor temporare cu tematici de biologie, ecologie acvatică și pescuit marin.
"Acvariul constănțean deține și colecții naturalizate de pești și nevertebrate marine și dulcicole, aparținând diferitelor zone geografice ale globului. Pentru a facilita prezentarea viețuitoarelor, dar și accesul vizitatorilor la informații, patrimoniul expozițional este reprezentat de peste 80 specii (peste 1000 exemplare) de viețuitoare acvatice.
Există mai multe secții de pești la acvariu, printre care și secția marină, care întrunește specii de pești și nevertebrate din Marea Neagră și migratori din Marea Mediterană. Este cea mai mare și reprezentativă secție a Acvariului, atât prin capacitatea bazinelor, cât și prin importanța speciilor prezentate. Cel mai mare bazin (30 mc) adăpostește și cea mai mare colecție de sturioni, renumită pentru importanța ei științifică și pentru longevitatea exemplarelor în captivitate (18-20 ani). Sunt prezentate toate cele patru specii de sturioni (morun, păstrugă, nisetru, cegă), relicte ponto-caspice, unele exemplare depășind talia de 150-180 cm", a declarat, pentru "Cuget Liber", Adriana Chioreanu, șef de secție a Acvariului Constanța.

Cine atrage cele mai multe priviri
Cele mai interesante specii care atrag privirile celor mai mulți dintre vizitatori sunt pisica de mare, scorpia și dragonul de mare, steluțele de mare, căluțul, acul și ața de mare, corosbinele și cocoșeii de mare.
O atracție deosebită pentru publicul vizitator o constituie prezența bazinului de recif, unde sunt prezenți peștele clovn, pește- le chirurg, domnișoarele azurii și albe, precum și ariciul de mare.
Secția dulcicolă prezintă specii de pești și nevertebrate de apă dulce, care populează bălțile și lacurile litorale, dar și apele Deltei Dunării. Alături de cunoscute specii de ciprinide, crap, caras, roșioară, babușcă, plătică, sunt prezentate și răpitoare ca somn, șalău, biban și știucă.
Foarte bine reprezentată este și ihtiofauna exotică, aparținând diferitelor ecosisteme dulcicole din zone tropicale și subtropicale ale continentelor Asia, Africa, America și chiar Australia.
Varietatea deosebită de formă și culoare este pusă în evidență prin prezența a celor peste 50 de specii care populează cele patru secții de pești exotici, printre care amintim trei varietăți de pește Piranha, peștele cuțit, peștele înger, peștele lopată, peștele pisică etc.
"Peștele Piranha mănâncă fructe și legume făcând un adevărat spectacol când ia masa. Duminică, de la ora 12, toți copiii, dar și cei mari sunt invitați la Acvariu să vadă cum acești pești devorează efectiv un măr. Ca o noutate, anunțăm că vom aduce două iguane pentru vizitatorii noștri, la începutul verii", a mai adăugat Adriana Chioreanu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 13 Ianuarie 2012
Stire din Eveniment : Pescuit ilegal în Delta Dunării
Pagina a fost generata in 0.8591 secunde