Fundația "Andrei Șaguna" organizează un congres al aromânilor în capitala Albaniei

549
În cadrul proiectului derulat de Fundația Cultural Științifică Aromână "Andrei Șaguna" cu sprijinul Departamentului pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, săptămâna viitoare, între 16 și 19 noiembrie, se va desfășura, în capitala Albaniei, Tirana, Congresul aromânesc "Aromânii în Uniunea Europeană". Organizatorii eveni-mentului sunt Societatea de Cultură Macedo-Română, care sărbătorește 130 de ani de la înființare, Asociația Culturală a Aromânilor din Albania, care împlinește 18 ani de existență, Congresul de Cultură Macedo-Română din America de Nord și Fundația Cultural Științifică Aromână "Andrei Șaguna".
Evenimentul se va desfășura în prezența și sub binecuvântarea arhiepiscopului Argeșului și Muscelului, ÎPS Calinic, care va duce și un dar în Albania, un clopot pentru biserica din Korcea. Înaltul prelat va susține și o comunicare cu titlul "Biserica și națiunea".
Ion Caramitru, președintele Societății de Cultură Macedo-Română, va fi și el prezent și va susține o alocuțiune. Cuvântul de bun venit va fi rostit de președintele Asociației Culturale a Aromânilor din Albania, Vangjel Shundi. Din partea Congresului de Cultură Macedo-Română din America de Nord va participa președintele, prof.dr. Aureliu Ciufecu. Ambasadorul României în Albania, E.S. Viorel Stănilă, absolvent de Filologie balcanică la Universitatea "Ovidius" din Constanța, va transmite și el un mesaj în cadrul congresului.
În cadrul simpozionului științific aniversar, care se va desfășura timp de două zile în capitala Albaniei, personalități marcante ale etniei aromâne vor susține comunicări științifice. Academicienii Dan Berindei și Constantin Bălăceanu Stolnici, profesorii universitari Gheorghe Caragiani, Max Demer Peyffus, Nicolae Șerban Tanașoca, Adina Berciu Drăghicescu vor trata problema aromânilor (sau vlahilor) din Balcani, din punct de vedere istoric, antropologic, politic, religios sau academic.
Rectorul Universității "Andrei Șaguna", prof.univ.dr. Aurel Papari, va susține o comunicare despre patronul spiritual al instituției pe care o conduce, "simbol al unității identitare", dr. Virgil Coman, directorul Direcției Județene Constanța a Arhivelor Naționale, va vorbi despre semnele civilizației moderne a aromânilor în patrimoniul arhivistic european.
Printre participanți se mai numără Vlad Fârșerotu, Lascu Stoica, dr. Emil Țârcomnicu, prof. Dumitru Șopu, dr. Iulia Wisoșenschi, Victor Enache și prof. Nistor Bardu.
Un spectacol de folclor aromânesc, cu grupurile din Divjaka, Pogradeț și Kavaia, va constitui coordonata artistică a congresului din capitala Albaniei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5382 secunde