Sâmbătă seară, la Eforie Sud

Gala laureaților Festivalului de folclor "Dobroge, mândră grădină"

1828

Articole de la același autor

Primul festival ce a deschis seria manifestărilor de acest gen și care ocupă agenda turiștilor aflați în vacanță pe litoral românesc a debutat în orașul Eforie. Găzduit pentru al doilea an consecutiv de Tabăra Internațională de la Eforie Sud, Festivalul de folclor "Dobroge, mândră grădină" a reunit 17 ansambluri, respectiv 490 de participanți, dar și 66 de concurenți la categoria soliști. Dintre ansamblurile prezente amintim: "Mugurelul" - Câmpia Turzii, Cluj, "Transilvania" - Luduș, "Ciuleandra"- Ploiești, "Vișeul"- Vișeul de Jos, "Hora" - Curtișoara, Olt, "Ciobănașul" - Bacău, "Datina" - Zăbrani, Arad, "Mugurași de flori de măr", Teslui, Olt, "Cetinița" - Focșani, Vrancea, "Vatra horilor" - Slobozia Mare, Republica Moldova, "Iezerul" - Ighiu, Alba, "Moștenitorii" - Chișinău, Republica Moldova, "Ceata Făgărașului" - Făgăraș, Brașov, "Sorocul" - Mosloc, Timiș, "Ozana" - Târgu Neamț, "Româncuța" - Cumpăna, Constanța și "Plai dobrogean" - Năvodari, Constanța.
Directorul festivalului, Ovidiu Roșca, președintele Asociației pentru Cultură, Învățământ și Turism Năvodari - Constanța, ne-a declarat că anul acesta se poate vorbi de o ediție mai bine gândită și mai mult sprijinită, datorită aportului Primăriei și Consiliului Local Eforie, Direcției Județene de Tineret Constanța, Administrației Fondului Cultural Național București, Inspectoratului Școlar Județean Constanța și Ansamblului folcloric pentru copii și tineret "Plai Dobrogean" Năvodari.
Dedicat artiștilor amatori, soliștilor și instrumentiștilor, ansamblurilor de cântece și dansuri populare din întreaga țară, festivalul s-a desfășurat pe trei categorii de vârstă: 8-13 ani, 14-18 ani și 19-25 ani. În paralel cu evoluția concurenților la secțiunile soliști vocali și instrumentiști, pe scenele amenajate în stațiunile Eforie Nord și Sud au avut loc recitaluri susținute de invitați de marcă: interpreți de muzică populară consacrați, instrumentiști, soliști laureați la festivaluri de folclor și ansambluri folclorice. Juriul care a deliberat câștigătorii de astă-seară a fost compus din muzicologi, maeștri coregrafi, scenografi, muzeografi, etnografi și, ca o noutate care se dorește menținută în continuare, câștigătorul de anul trecut al premiului I la categoria de vârstă 14-18 ani, Cătălin Badea, reprezentant al zonei Timișului.
De asemenea, la capitolul noutăți ale acestei ediții merită menționată și proba surpriză ce are loc astăzi, între orele 10-12, în Tabăra de la Eforie Sud, și care constă într-o demonstrație de costume populare, câte o pereche reprezentând fiecare ansamblu.
În cadrul festivității de premiere, care coincide cu închiderea festivalului, va avea loc și decernarea celor două mențiuni pentru fiecare probă în concurs, pe fiecare categorie de vârstă și locurile I, II și III, precum și trofeul Festivalului de folclor "Dobroge, mândră grădină". Să sperăm că vremea va fi de partea organizatorilor și a concurenților care au cam avut de furcă serile trecute cu o ploaie zdravănă care le-a perturbat serios desfășurătorul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.9884 secunde