GALERIE FOTO / 4 martie 1977, ziua când mari personalități și-au găsit sfârșitul

815

Articole recomandate

Au trecut 41 de ani de la cutremurul din 1977. Ziua de 4 martie era într-o zi de vineri, în ajun de sâmbăta morților. Lună plină. La TVR se difuza filmul bulgăresc "Dulce și amar". La 21:22 România s-a cutremurat. 55 de secunde de coșmar. Nicolae Caușescu se afla în Nigeria. 7,2 grade pe Richter. Epicentrul, în Vrancea, la o adâncime de 110 kilometri. Mari personalități ale lumii artistice și-au găsit sfârșitul printre dărâmături.




Toma Caragiu și-a găsit sfârșitul sub ruinele blocului Continental, unde locuia la etajul doi. Avea 51 de ani, iar dacă  ar fi acceptat invitațiile mai multor colegi de a merge la Capșa ar fi scăpat. Actorul aștepta un telefon de la soția sa, la orele 21,30. Cutremurul a început la 21:22.




Alexandru Bocăneț, unul dintre cei mai reputați regizori din TVR,  care colabora cu Toma Caragiu, a decedat sub ruine alături de marele actor. Acesta venise acasă la Toma Caragiu pentru a discuta despre colaborările pe plan artistic.




Doina Badea, împreună cu soțul ei și cei doi copii erau extrem de bucuroși. Primiseră un apartament în blocul Continental, care s-a prăbușit la cutremur. Doina Badea ava 37 de ani.




Veronica Porumbacu, poetă. La  56 de ani,  cutremurul i-a adus sfârșitul, alături de soțul ei.




Alexandru Ivasiuc moare lovit de o piatra, în fata blocului Scala, care s-a prăbușit.




Daniela Caurea, scriitorii A. E. Baconsky, Mihail Petroveanu, Nicolae Vatamanu și Viorica Vizante, actrița Eliza Petrăchescu, pianistul Tudor Dumitrescu, istoricul literar Ioan Siadbei, mezzosoprana Mihaela Mărăcineanu, cântăreața Filofteia Lăcătușu, scenograful Liviu Popa și fizicianul Florin Ciorăscu.


În București s-au prăbușit 32 de blocuri și clădiri înalte, iar alte 130 au fost grav avariate. Clădirile care au picat au fost cele de la Lizeanu, colț cu Ștefan cel Mare, Continental-Colonadelor, Dunărea, Scala, Casata și Nestor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0108 secunde