Haos în transportul elevilor. Naveta școlarilor ar putea fi plafonată

1084
Haos în transportul elevilor. Naveta școlarilor ar putea fi plafonată - fotofondproiectultransport-1577058745.jpg

Articole recomandate

Când credeau că au obținut, în sfârșit, o victorie pentru școlarii care fac naveta și care sunt nevoiți să își plătească zilnici transportul la școală, asociațiile de elevi semnalează un nou pericol. Astfel, Ministerul Educației vrea să stabilească o sumă limită până la care poate fi decontat abonamentul elevilor care merg la unități de învățământ din afara localității de domiciliu.


Pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării a fost publicat un proiect de ordonanță care urmărește să modifice o parte a unui articol din Legea Educației Naționale, prin introducerea unor "cuantumuri maxime" pentru sumele ce pot fi decontate elevilor, urmând ca Guvernul să stabilească aceste sume printr-o hotărâre, în termen de 30 de zile.


Concret, elevilor nu li se vor putea deconta cheltuielile de transport integral, ci în baza unui plafon stabilit de Guvern, la fel ca între 2013 și 2016, când a fost adoptată OG nr. 29/2013, iar din 400 de lei, suma aproximativă pentru un abonament pe o distanță de 50 km, elevilor li se decontau doar 120 de lei. 


Asociațiile de elevi din țară consideră că proiectul respectiv aruncă transportul elevilor în haos și plafonează din nou naveta elevilor. "Nota de fundamentare a proiectului folosește drept temei și exagerează decizia Curții Constituționale a României nr. 657/2019 care a declarat sintagma «pe bază de abonament» din art. 84, alin. (3) din Legea educației ca fiind neconstituțională și discriminatorie, având în vedere faptul că nu toți operatorii vând abonamente, conform definiției, ci mai degrabă pachete de bilete ce nu puteau fi decontate. Astfel, măsura propusă de Ministerul Educației va permite decontarea biletelor elevilor, dar în sume maxime stabilite de Guvern. Deși decizia este una simplă și stabilește un lucru foarte important, corectând, de asemenea, una din problemele transportului elevilor, Ministerul Educației, condus de către Monica Anisie, caută să mai aducă încă un afront acestui subiect, prin plafonarea decontării navetei elevilor. Astfel, pentru decontarea cheltuielilor elevilor, se introduce din nou un plafon, la fel ca în 2013, prin OG nr. 29/2013", explică președintele Asociației Elevilor din Constanța, Mihai Tănase. 


Acesta subliniază faptul că modificările propuse vin în contradicție cu declarațiile conducerii MEC privind deblocarea decontului navetei elevilor și cadrelor didactice și pentru finanțarea transportului școlar intrajudețean. "Deși reprezentanții Guvernului se laudă săptămânal că susțin educația și vor să ajute elevii, de fapt, din nevoia de a cheltui cât mai puțini bani, iau măsuri contra elevilor. Cea propusă prin acest proiect este una dintre ele. În loc ca MEC să pună în aplicare în mod corect decizia CCR, autoritatea o interpretează în mod eronat pentru a nu aloca bani în vederea decontării integrale a navetei. Pe cale de consecință, asociațiile de elevi cer demiterea ministrului educației, Cristina-Monica Anisie și retragerea de urgență a proiectului de ordonanță de urgență a Guvernului de pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării", mai spun reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4616 secunde