”Hărțile timpului” continuă să fie ”desenate” de elevii școlii din Albești

156
”Hărțile timpului” continuă să fie ”desenate” de elevii școlii din Albești - x-scoala-albesti-1679910187.jpg
În perioada 23-25 martie 2023, la Școala Gimnazială Ion Creangă Albești, s-a desfășurat activitatea ”Experimente cu tehnici ceramice tradiționale”, activitate ce face parte din proiectul de parteneriat al unității școlare cu Universitatea Națională de Arte din București.

Activitățile din cadrul parteneriatului, al cărui inițiator și coordonator local este profesorul de istorie Mihaela Elena Vîlcu, fac parte dintr-un amplu proiect internațional, intitulat ”HĂRȚILE TIMPULUI. COMUNITĂȚI REALE - LUMI VIRTUALE - TIMP EXPERIMENTAT”, realizat de  prof.univ.dr. arhitect Dragoș Gheorghiu.

Colaborarea dintre cele două instituții de educație, Universitatea Națională de Arte din București și Școala Gimnazială Ion Creangă din Albești a debutat în anul 2015 și continuă, prin derularea mai multor activități comune, având ca obiective:

- evidențierea obiectivelor istorice și culturale mai puțin cunoscute;

- reconstituirea memoriei unor locuri uitate, comunități izolate prin apelul la tradiții și meșteșuguri pe cale de dispariție;

- implicarea copiilor în activități educaționale practice, experimente cu tehnologii antice readuse la viață: ateliere de ceramică, gravură pe sticlă și metal, dar și utilizarea spațiilor virtuale, prin intermediul platformei europene http://timemaps.net/, un spațiu virtual de promovare a comunităților europene implicate în proiect.

Activitățile s-au desfășurat în cele două unități școlare gimnaziale din localitățile Albești și Cotu Văii, grupul-țintă fiind format din elevii claselor gimnaziale, coordonați de prof. Mihaela Elena Vîlcu , prof. univ. dr. arh Dragoș Gheorghiu și conf. univ. dr. Ovidiu Ionescu de la U.N.A.București. 

În întâlnirile precedente, copiii au prelucrat obiecte din sticlă (pirogravură), obiecte ceramice, bijuterii din metal utilizând tehnici antice și modele tradiționale, alături de specialiști în domeniu.

De această dată, elevii au fost implicați în ateliere de ceramică, unde au învățat procedeul de prelucrare, de la modelaj până la arderea obiectelor în cuptorul ridicat în curtea școlii din Albești încă din anul 2021. Aceștia au fost îndrumați de ceramista profesionistă Anca Mihăilă, doctorandă a universității, de la definirea obiectelor în forme clare până la arderea obiectelor obținute în cuptorul tradițional cu platformă, cu tiraj deschis, întreg experimentul fiind atent monitorizat de domnii profesori universitari și de personalul unității de învățământ preuniversitar.

Elevii au avut ocazia să descopere tehnologii tradiționale, procesele și etapele tehnice de realizare ale acestora, să-și dezvolte abilitățile și creativitatea, să aprecieze valorile trecutului, fiind deosebit de încântați că pot reconstitui o mică parte din trecutul istoric, componente importante ale patrimoniului material și imaterial ale poporului nostru, ce trebuie cunoscute, păstrate și transmise generațiilor viitoare.

Activitățile educaționale s-au bucurat de sprijinul, colaborarea și aprecierea partenerilor educaționali: Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Primăria Comunei Albești.

Participarea elevilor și a comunității în proiect se dorește a fi un experiment social și educațional, prin care tinerii au posibilitatea de a învăța de la specialiști și de a aplica în viitor aceste meșteșuguri antice care pot deveni meserii, cu scopul revitalizării  tradițiilor comunității locale și a înscrierii acesteia pe harta turistică a obiectivelor istorice și culturale din Dobrogea de sud.

”Este o modalitate originală de a studia istoria locală, de a promova tradițiile și valorile comunității, de a forma mici meșteșugari care vor face din ceea ce au exersat la școală o meserie a viitorului. Se știe deja că prelucrarea ceramicii s-a transformat din hobby în trend, în Europa organizându-se numeroase târguri și expoziții cu vânzare. Revenirea la meșteșugurile practicate în vremuri ancestrale face obiectul multor proiecte educaționale europene. Rămânem alături de partenerii noștri în călătoria lor spre trecut și readucerea la viață a tradițiilor prin mâna și mintea copiilor”, a declarat inspectorul școlar general, prof. Sorin MIHAI.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.4524 secunde