Icoană din secolul al XIX-lea, cu Învierea Domnului, la Muzeul de Artă Populară

349
Icoană din secolul al XIX-lea, cu Învierea Domnului, la Muzeul de Artă Populară - icoana2-1620051688.jpg

Articole de la același autor

Muzeul de Artă Populară Constanţa continuă, şi luna aceasta, să vă invite să admiraţi superbele icoane pe sticlă din patrimoniu. Sub genericul „Icoane pictate pe sticlă din patrimoniul Muzeului de Artă Populară Constanţa”, puteţi descoperi în fiecare săptămână, pe pagina de Facebook a instituţiei, dar şi pe site-ul acesteia, câte o icoană, oferindu-vă informaţii din fişa analitică a fiecărui obiect. Pentru că începutul acestei luni coincide cu sfintele sărbători pascale, icoana pe care muzeografii v-o propun este „Învierea”, provenită din centrul de iconari Şcheii Braşovului, care datează din secolul al XIX-lea.

Înconjurat de un halo, sugerat de iconarul scheian prin policromie, Iisus, purtând pe umeri o mantie roşie cu falduri bogate, este reprezentat în momentul miraculoasei Învieri. Lângă piatra mormântului se află un înger cu veşmânt roşu şi nimb auriu. De cealaltă parte sunt reprezentate două dintre sfintele femei venind la mormânt. În planul apropiat al compoziţiei apar siluetele contorsionate ale paznicilor sfântului mormânt purtând veşminte militare. Muzeografii spun că atât căştile, cât şi tunicile din zale ale unora sunt acoperite cu foiţă de aur.

Inscripţia, având caracterele chirilice trasate cu negru, pe două şiruri paralele, este plasată în colţul superior drept al icoanei, au explicat specialiştii. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3991 secunde