In Memoriam Adrian Păunescu! Legendarul poet ar fi împlinit astăzi 79 de ani

460
1
In Memoriam Adrian Păunescu! Legendarul poet ar fi împlinit astăzi 79 de ani - adrianpaunescue1636008625546-1658313355.jpg

Articole de la același autor

Se spune că legendele nu mor niciodată. Ele se nasc şi apoi trăiesc veşnic prin inimile celor care le-au admirat atâta amar de vreme. Este şi cazul poetului Adrian Păunescu, cel care în 2010 a trecut la cele veşnice, iar astăzi ar fi împlinit onorabila vârstă de 79 de ani.

Adrian Păunescu s-a născut într-un sat din Basarabia (Republica Moldova), în comuna Copăceni, raionul Sîngerei.

Deşi născut peste Prut, el şi-a petrecut o mare parte din copilărie la Bârca, în judeţul Dolj.

Păunescu a fost mai mult decât un poet. A fost cel care a construit "Cenaclul Flacăra" o mişcare incredibilă care aduna la fiecare concert zeci de mii de oameni.

În cadrul Cenaclului se cânta, se dansa, se recitau poezii, iar lumea rezona cu toate aceste lucruri.

Au fost vremuri gri spre negre în perioada comunismului, iar Adrian Păunescu încerca prin Cenaclu să aducă o flacără de lumină în sufletele tuturor.

Poetul a fost şi blamat de foarte multă lume atunci când a ales să scrie ode la adresa dictatorului Nicolae Ceauşescu, însă puţini au înţeles că făcea acest lucru pentru ca Cenaclul Flacăra să continue.

A avut sub aripa sa artişti de marcă. Tatiana Stepa, Ştefan Hruşcă, Vasile Şeicaru, Mihai Napu, sunt doar câteva dintre aceste nume ale folk-ului românesc.

Cenaclul Flacăra a fost interzis de regim în 1985, dar Adrian Păunescu nu s-a lăsat şi în 1990 a lansat Cenaclul "Totuşi Iubirea".

De aici şi numele melodiei interpretate de fiecare dată atât de emoţionant de regretata Tatiana Stepa. "Şi totuşi există iubire/Şi totuşi există blestem/Dau lumii, dau lumii de ştire/Iubesc, am curaj şi mă tem!" era refrenul acestei capodopere care şi acum este fredonată de mii de iubitori ai folk-ului în diferite concerte de specialitate.

După o carieră impresionantă şi o viaţă pusă în slijba poeziei, a cântecului, dar şi a oamenilor în general, Adrian Păunescu s-a stins la data de 5 noiembrie 2010, într-un spital din Bucureşti.

Poetul şi-a presimţit moartea şi cu doar câteva ore înainte să închidă ochii a scris ultima sa capodoperă numită "De la un cardiac cordial". În cadrul acestei poezii, Adrian Păunescu a ţinut să ofere tuturor un ultim sfat: "Purtaţi-vă de grijă, fraţii mei/Păziţi-vă şi inima şi gândul/De nu doriţi să vină anii grei/Spitalul de Urgenţă implorându-l.

Astăzi, Adrian Păunescu trăieşte prin sufletele milioanelor de oameni care l-au iubit.

Fiul său, Andrei Păunescu, duce mai departe tradiţia Cenaclului Flacăra şi pe data de 23 iulie, pe plaja Corbu, va organiza un super-spectacol în memoria tatălui său.

Comentează știrea

Alta legenda
21 iulie 2022
parere

Legendarul poet a fost o panarama de om

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 26 Noiembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : A murit fiica lui Adrian Păunescu
Pagina a fost generata in 0.3506 secunde