Conform unui sondaj în rândul studenților

În universitățile private predomină actele de corupție

435
68% dintre studenți consideră că actele de corupție sunt mult și foarte mult răspândite în universitățile private, iar 60% în universitățile publice, potrivit unui studiu al Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS).
Doar 25% dintre studenții chestionați consideră corupția ca fiind răspândită mult și foarte mult în facultatea în care studiază și numai 30% în universitatea în care studiază. Aceste date generează două implicații, universitățile private ar fi mai corupte, în general, decât cele publice și studenții respondenți sunt mult mai virulenți în relație cu celelalte universități, decât sunt în relație cu propria univer-sitate. Totuși, se constată că de multe ori răspunsurile nu se bazează pe constatări proprii, ci pe cazuri de care au cunoștință.
Evaluările generale pe care studenții chestionați le-au furnizat cu privire la calitatea facultății în care studiază sunt extrem de pozitive. Astfel, 24% dintre cei chestionați consideră că studiază într-o facultate de top, iar 62% consideră că învață într-o facultate bună. Percepțiile studenților cu privire la procesul educațional sunt în general pozitive, cele mai apreciate cinci aspecte făcând referire mai degrabă la structura și forma acestuia, decât la conținutul cur-surilor și activitatea profesorilor.
Studenții sunt mai degrabă optimiști în ceea ce privește găsirea unui loc de muncă la finalizarea studiilor. Astfel, 48% dintre cei chestionați sunt de părere că nu vor avea probleme în găsirea unui loc de muncă, iar 45% consideră că la finalizarea studiilor vor găsi locul de muncă pe care și-l doresc. Optimismul studenților este fundamentat de încrederea pe care aceștia o manifestă în facultatea și oferta educațională a facultății în care studiază. Astfel, 50% dintre studenții chestionați consideră că facultatea le oferă "toate abilitățile și competențele de care vor avea nevoie la locul de muncă" (față de 40%, care cred contrariul), iar 66% consideră că stagiile de practică sunt de un real folos în pregătire.
Interesant este că 41% dintre studenții chestionați sunt convinși în mare și foarte mare măsura că pregătirea oferită de învățământul superior românesc este cel puțin la fel de bună precum cea oferită în Europa de Vest. Totuși, aceasta nu este o percepție dominantă la nivelul eșantionului de studenți, întrucât un procent egal, de 41%, susțin contrariul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 16 Ianuarie 2010
Stire din Cultură-Educație : "Eminescu - Luceafăr, eu - o mică stea"
Sâmbătă, 16 Ianuarie 2010
Stire din Cultură-Educație : Spectacole de week-end
Pagina a fost generata in 2.4551 secunde