Un dar pentru constănțeni

Incredibil! De zeci de ani, Constanța adăpostește o icoană făcătoare de minuni

8376
6
Incredibil! De zeci de ani, Constanța adăpostește o icoană făcătoare de minuni - icoanafecioaramaria-1337022328.jpg

Articole de la același autor

Cu zeci de ani în urmă, la Catedrala Ortodoxă "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" din Constanța, a fost adusă o icoană făcătoare de minuni, Icoana Maicii Domnului. Este o adevărată comoară pentru credincioșii constănțeni căci pictura s-a păstrat în condiții excelente. Cei cu adevărată credință pot aduce plecăciune în fața icoanei oricând doresc, căci minunile nu vor întârzia să apară.

Cu toții știm că, mai jos de Piața Ovidiu, în fața clădirii Arhiepiscopiei Tomisului se află situată Catedrala Ortodoxa Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța. Însă, puțini sunt cei ce știu că în Catedrală se ascun-de o adevărată comoară: Icoana făcă-toare de minuni a Maicii Domnului.
Potrivit dr. Doina Păuleanu, icoana a fost adusă de la schitul Durău, cu mare procesiune, de Episcopul Gherontie Nicolau. Icoana aceasta a fost pictată la sfântul Munte Athos cu sute de ani în urmă și îmbrăcată ulterior la Durău cu cheltuiala unui monah Coțariu, în metal în anul 1935, an în care a și fost adusă la catedrala din Constanța.
O descriere de credință a icoanei și a puterii sale tămăduitoare a fost redată într-unul din documentele păstrate în Arhivele Arhiepiscopiei Tomisului. Documentul relatează că acum 1400 de ani, în muntele Athos, trăia un călugăr pictor de icoane, care s-a hotărât într-o zi să picteze chipul Maicii Domnului. Tot ce picta peste zi dispărea peste noapte, iar după ce a obosit să mai încerce, călugărul a început să țină post timp de 40 zile. A reluat apoi încercările, dar surpriza a fost de proporții atunci când a dat pânza jos de pe sfânta icoană: chipul Maicii Domnului era pictat în întregime, "zugrăvit de o Dumne-zeiască putere, de însăși Prea Sfânta Fecioara Maria". Zvonul a fost răspândit și zeci de credincioși au venit să se închine la minunea Dumnezeiască. Tot în același document se menționează că icoana a fost făcută cadou constănțenilor în urma unui vis al episcopului Gherontie. "Într-un oraș prea sfânt, episcopului Gherontie i s-a arătat în vis, ca de la sfânta mănăstire Durău să ia icoana Maicii Domnului și să o ducă la sfânta catedrală din orașul Constanța".
Astfel, pe peronul gării Constanța urma să ajungă sfânta icoană. Multă lume s-a adunat în așteptarea trenului cu pricina. În vagonul în care se afla icoana se auzeau cântări bisericești, căci a fost păzită și însoțită de călugări și oameni credincioși. "Poporul a îngenuncheat cu lumânări aprinse în mână. Se aruncau flori... Clopotele din sfintele biserici răsunau cu o bucurie cerească", se arată în scrierile vremii.
Astfel, icoana a fost condusă în laude și bucurie și a fost așezată în pupitrul pe care se află și astăzi în sfânta Catedrală din Constanța.
"De fapt, este vorba despre o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pictată la mănăstirea Durău, având ca model icoana făcătoare de minuni Prodomița, aflată la schitul românesc de la Sfântul Munte Athos. Primul lucru care atestă că această icoană este într-adevăr făcătoare de minuni, este că în urma unui incendiu care a avut loc în timpul celui de-al doilea război mondial, icoana a scăpat neatinsă. De asemenea, ea a mai fost salvată printr-o minune atunci când Catedrala a fost bombardată. Icoana a fost găsită în ușa bisericii, și nu în zona altarului, puternic afectată de bombardament, acolo unde se afla de obicei", a declarat, pentru "Cuget Liber", Vlad Maxim, preot slujitor la Catedrala Arhiepiscopală.
Icoana se află acum la loc de cinste în Catedrală, și este protejată cu ajutorului unui "scut" din argint, căci pictura ei este de neprețuit.
"În urmă cu doi ani, icoana a fost restaurată și resfințită de către Înalt Preasfințitul Teodosie. De-a lungul anilor, mulți credincioși au sărutat icoana, însă cum oamenii sunt destul de reticenți în a-și pune poveștile pe tavă, nu au făcut declarații despre ajutorul pe care l-au primit", a mai adăugat preotul Vlad Maxim.

Când poți ajunge la icoană
Potrivit purtătorului de cuvânt IPS, Călin Ioan Gavrilaș, programul de vizită este gratuit pentru toți cei care calcă pragul sfintei Catedrale.
"Oricine poate intra în sfânta Catedrală și nu trebuie să plătească nimic. Icoana poate fi atinsă de toți credincioșii, indiferent că au sau nu probleme", a declarat, pentru "Cuget Liber", Călin Ioan Gavrilaș.
Potrivit rânduielilor bisericești, icoanele făcătoare de minuni au cel mai mare efect în preajma și în ziua cinstirii lor. Icoana care se află în Constanța este prăznuită în fiecare an la 12 iulie, potrivit preotului Vlad Maxim. Credincioșii sunt așteptați și în acele zile, într-un număr cât mai mare.



Comentează știrea

hmm
15 mai 2012
INCREDIBIL

Incredibil dom'le! Senzational si Nemaivazut asa ceva! Doamne Sfinte Sisoie!!!

tulceanul
15 mai 2012
minunatie !

ha ha ha ha ha ha alti constanteni prosti !

patraulea
15 mai 2012
...

icoana facatoare de minuni... sa ma manance lupii din cauza dumitale...

neva
15 mai 2012
comentariu

Suntem o natie care are intradevar nevoie de minuni!

alerim
6 februarie 2013
vai de noi

Oh, Iarta-i Doamne, ca nu stiu ce spun!

m3ry62
11 iunie 2013
traiti in legea DOMNULUI IISUS HRISTOS si nu veti gresi niciodata

Oameni buni,nu este de glumit cu credunta LUI DUMNEZEU,sa aveti frica de DUMNEZEU si frica mortii vesnic inaintea ochilor si nu veti gresi niciodata si va veti intari in credinta si apoi veti putea vedea minunile LUI DUMNEZEU.Orice minune o vezi cu ochii trupesti si o poti simti cu inima numai daca vrei sa traiesti in legea LUI DUMNEZEU altfel nu poti vedea si simti decit ceti dicteaza constiinta traita in legea ta si a celui rau.Dumnezeu sa poarte de grija la toata lumea si mie pacatoasa.

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8508 secunde