Institutul Cultural Român a trecut la Senat

123
Scos de sub autoritatea șefului statului și trecut sub control parlamentar, Senatul urmând să avizeze rapoartele de activitate și execuție bugetară ale Institutului Cultural Român, având de asemenea și atribuții în numirea și revocarea directorilor ICR. 

De asemenea, a fost eliminat din lege art. 6, alin.(4), care spunea că "Președintele României este președinte de onoare al Institutului".

Numărul membrilor Consiliului de Conducere al ICR se mărește de la 21 la 23, prin includerea celor doi vicepreședinți care nu pot fi membri ai partidelor politice. De asemenea, legea prevede că cei șapte membri ai consiliului de conducere numiți la propunerea asociațiilor și uniunilor de creatori trebuie să fie din rândul organizațiilor "legal constituite și declarate de utilitate publică". 

De asemenea, șapte membri ai consiliului de conducere al ICR vor fi numiți "la propunerea grupurilor parlamentare, potrivit configurației politice și ponderii lor din Senat". Listele candidaților propuși de partide și asociațiilor de creatori se depun la Biroul Permanent al Senatului, care le trimite comisiilor de cultură și externe din Senat în vederea audierii candidaților în ședință comună, prevede legea. În urma audierii, cele două comisii vor întocmi un "aviz comun consultativ, motivat", pe care îl vor prezenta în plenul Senatului. 

Potrivit modificărilor introduse, președintele ICR primește rang de ministru (de la secretar de stat), iar vicepreședinții primesc rang de secretar de stat (de la subsecretar de stat).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3924 secunde