ÎNVĂȚĂMÂNT OBLIGATORIU DE 15 CLASE! Ce spun deputații

376
1
ÎNVĂȚĂMÂNT OBLIGATORIU DE 15 CLASE! Ce spun deputații - 148865-1520495357.jpg

Articole recomandate

Grădinița și liceul, până la clasa a XII-a, ar putea deveni obligatorii. Este o inițiativă a deputaților PSD și UDMR. Concret aceștia vor ca până în 2020, ultimii doi ani de grădiniță și ultimii doi ani liceu să devină obligatorii. Proiectul va fi supus votului în Camera Deputaților.


Sărăcia, șomajul, scăderea natalității și cazurile de abandon familial sunt doar câteva motivele care au dus la scăderea numărului de preșcolari. În 2016, doar 500.000 de copii cu vârste între 3 și 6 ani au fost înscriși la grădiniță, aproximativ 60% din totalul lor. Aceleași statistici arată și că numărul grădinițelor a scăzut dramatic în ultimele două decenii: de la peste 10 mii în 1990, s-a ajuns la puțin peste o mie în 2016.

"Din punct de vedere al grădiniței, dacă ar deveni obligatorie, automat, conform Legii Educației și costurile, mai ales cu masa, ar trebui suportate de Ministerul Educației. Ar fi o măsură binevenită mai ales în sistemul rural", spune Eugen Ilea.

Nici în licee, situația nu e mai bună. În anul 2016-2017, din 120 mii de elevi, 20% nu s-au prezentat la examenul de bacalaureat.

"Este în vigoare articolul care spune foarte clar ca pâna în anul 2020 Ministerul Educației Naționale asigură extinderea învățământului obligatoriu la elevii de clasa a XII-a", spune Liviu Pop, fost ministru al Educației.

Practic, prin acest proiect de lege inițiat de deputați, se urmărește același lucru. Pe lângă clasele finale de liceu, grupa mijlocie și grupa mare ar deveni obligatorii.

Iată ce spun părinții:

Cred că dacă avem o nație mai educată nu e nimic greșit în asta.

Ar favoriza învățământul, bineînțeles.

În ziua de azi, fără 12 clase nu faci nimic.

În acest moment, proiectul de lege este la Camera Deputaților.


Comentează știrea

unul
8 martie 2018
povesti

Daca parintii au posibilitatea materiala sa-si tina copiii acasa pana la 6 ani - cand are loc inscrierea in clasa pregatitoare - de ce trebuie sa-i obligi sa-i duca pe cei mici la gradinita? Aceleasi lucruri pot cei mici sa le invete si acasa - sa deseneze, mici activitati de lucru manual, pot fi dusi la un sport, etc. Intrebarea este daca exista baza materiala pentru invatamant obligatoriu si la gradinita. La asta autoritatile s-au gandit?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.832 secunde