Ion Cojar a încetat din viață

427
Ion Cojar a încetat din viață - f42b6fceaaa66d575f804f7053fa5cc9.jpg
Actorul și regizorul Ion Cojar a încetat din viață, în dimineața zilei de duminică, la vârsta de 78 de ani, la spitalul "Profesor Dr. Agrippa Ionescu" din Capitală, unde era internat de mai multe luni, suferind și de maladia Parkinson, au declarat pentru NewsIn apropiați ai regizorului.
Ion Cojar fusese internat în spital, după ce, în urma unui accident, a suferit o fractură de col femural.
"Este o mare pierdere pentru toți oamenii de teatru din România. Ion Cojar, ca profesor, a format foarte multe generații de actori și regizori, a fost director la Teatrul Național. Senzația imediată este că a plecat mult prea repede dintre noi. Anul trecut pe vremea asta repetam împreună cu el pentru o piesă pe care nu a mai apucat să o termine deoarece s-a îmbolnăvit", a declarat actorul Florin Zamfirescu, profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinema-tografică "I.L.Caragiale".
Potrivit acestuia, Ion Cojar suferea de o formă progresivă de Parkinson, agresivă. "A fost marcat de decesul soției sale, actrița Raluca Zamfirescu, în urmă cu câteva luni. Pe fondul acestei boli, în urmă cu trei luni s-a împiedicat de covor, a căzut și și-a dislocat șoldul. De atunci a fost internat. L-am vizitat de câteva ori la spital și nu înțelegeam ce vorbește. Ne așteptam la asta, într-un fel", spune Zamfirescu.
Moartea "celui mai mare teoretician al teatrului pe care l-am avut" este o mare pierdere pentru tot teatrul românesc, spune actorul Dan Puric, care ar fi urmat să joace în stagiunea 2009-2010 în piesa regizată de Ion Cojar la Teatrul Național București, "Idolul și Ion Anapoda". "Pentru teatru, el este cel care a ținut zona de știința teatrului la cel mai înalt nivel", a adăugat Dan Puric.
Născut pe 9 ianuarie 1939, Ion Cojar a urmat cursurile Facultății de Regie și Teatru a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Până în  2000, a fost profesor universitar la Academia de Teatru și Film din București.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7154 secunde