Luni, la Capidava

IPS Teodosie pune piatra de temelie a bisericii mănăstiri "Sfinții Mucenici Epictet și Astion"

195
IPS Teodosie pune piatra de temelie a bisericii mănăstiri

Articole de la același autor

Duminică, 7 iulie, de la ora 18,00, Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie Arhiepiscopul Tomisului va oficia Vecernia la Biserica "Sfinții Epictet și Astion" din Constanța, situată pe aleea Veteranilor, nr. 11, în zona km. 5. 

Luni, 8 iulie, începând cu ora 7,00, Ierarhul Tomisului va oficia slujba punerii pietrei de temelie a bisericii mănăstirii "Sfinții Mucenici Epictet și Astion" de la Capidava, urmată de sfințirea mare a paraclisului mănăstirii și de săvârșirea Sfintei Liturghii. În această zi, mănăstirea își sărbătorește hramul. Cei prezenți se vor putea închina moaștelor Sfinților Epictet și Astion, aduse de la Catedrala arhiepiscopală din Constanța.

Sfinții Epictet și Astion sunt sărbătoriți luni, 8 iulie. Aceștia sunt considerați cei mai vechi martiri de pe teritoriul României despre care sunt informații amănunțite. Potrivit actului lor martiric, păstrat astăzi doar într-o copie din sec. XV, ei au pătimit în anul 290, ca urmare a persecuției dezlănțuite de împăratul Dioclețian (284-305).

Sfântul Epictet era preot, originar din părțile Răsăritului și ducea o viață curată, fiind răsplătit de Dumnezeu cu darul facerii de minuni. Astion era un tânăr chipeș, nepot al senatorului roman Iulian. Acesta fusese păgân, dar, întâlnindu-se cu preotul Epictet și ascultându-i cuvintele pline de înțelepciune, se convertește la creștinism. Apoi, împreună, se îmbarcă și pleacă la Halmyris. Și tânărul Astion s-a învrednicit de darul facerii de minuni.

Sosind în Halmyris comandantul Latronianus a aflat că există doi străini care i-au întors pe mulți de la cinstirea zeilor. Auzind aceasta, comandantul a poruncit ca cei doi să fie arestați și duși la închisoare. Cei doi sfinți au mărturisit că sunt creștini. Latronianus a cerut ca Epictet și Astion să fie legați, iar carnea de pe corp să le fie jupuită cu gheare de fier, apoi să le fie frecate rănile cu sare și oțet i să fie aruncați într-un cazan cu smoală clocotită. Prin puterea lui Hristos, sfinții au rămas nevătămați și au fost condamnați ca 30 de zile să nu primească mâncare i apă. Pe 8 iulie 290 i s-a tăiat capul întâi lui Astion, apoi preotului Epictet, cei doi martiri sfințind pământul Dobrogei cu sângele lor. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.1316 secunde