Istorici sârbi vizitează Dobrogea în cadrul unui schimb cultural

427
Istorici sârbi vizitează Dobrogea în cadrul unui schimb cultural - b72572e99a241d2ce2eb49b80ad4fc45.jpg
În această perioadă, la Constanța se află doi istorici sârbi, a căror vizită face parte dintr-un proiect care se derulează de aproape 10 ani, în parteneriat cu filialele locale ale Ligii de Prietenie Româno-Sârbe și Asociației Naționale Cultul Eroilor.
Astfel, Milan Micic, din cadrul Secretariatului pentru Cultură din Parlamentul Voivodina, Novi Sad și Dalibor Denda, căpitan în cadrul Institutului pentru Cercetări Strategice Belgrad, alături de reprezentanții instituțiilor partenere, Emilia Ursein, președinta filialei Constanța a Ligii de Prietenie Româno-Sârbe, și Tudorel Călin, secretarul filialei locale a Aso-ciației Naționale Cultul Eroilor, au vizitat, ieri, Muzeul Militar Național. Exponatele au fost prezen-tate de directorul instituției, dr. Costin Scurtu, iar grupul, însoțit de translatorul Marian Clenciu, s-a îndreptat, apoi, către Muzeul Marinei Române.
"Vizita istoricilor este o continuare a unui proiect care se derulează de aproape 10 ani, din momentul în care sârbii au aflat de existența la Medgidia a monumentului închinat ostașilor care au luptat în primul război mondial, Divizia I sârbă de voluntari. Sârbii sunt foarte interesați de istoria lor, de toate urmele care au rămas ca simbol al vitejiei poporului din care ei fac parte, așa că vizita din această perioadă pregătește, de fapt, marele eveniment de anul viitor, când se vor împlini 85 de ani de la ridicarea monumentului eroilor sârbi de la Medgidia", a spus Emilia Ursein. "În afară de domeniul istoric, sunt interesați de realizarea unor schimburi între muzeele din Constanța și cele din Novisad și Belgrad, schimburi culturale și educaționale", a precizat ea.
Din program mai fac parte vizite la Cobadin, Pietreni, Medgidia, Măcin și Mănăstirea Sf. Andrei, iar sâmbătă, 2 octombrie, ora 10, la Sala Senatului din Campusul Universității "Ovidius" va avea loc un simpozion cu tema "Pe urmele divizei I sârbe în primul război mondial".
Săptămâna viitoare, grupul sârbo-român va merge la Arhiepiscopia Tomisului, apoi va pleca în Bulgaria.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1814 secunde