Participanții străini la Olimpiada Internațională de Limbă, comunicare și literatură română

Iubesc limba română, deși trăiesc departe

545
Iubesc limba română, deși trăiesc departe - 49d33d69dadcaba11f6a82c21b0e9251.jpg
Olimpiada Internațională de Limbă, comunicare și literatură română este considerată concursul cu un grad maxim de complexitate științifică și are rolul de a stimula activitatea de performanță a elevilor cu predispoziții, aptitudini și talent. La ediția de anul acesta participă 24 de elevi români din clasele a VII-a - a X-a care la etapa națională au obținut locurile I și elevii din clasele a XI-a - a XII-a, care au obținut premiile I, II și III. Li se alătură 89 de elevi străini înmatriculați în unități de învățământ din alte țări, cetățeni români sau cu alte cetățenii, care studiază limba română. O explicație a faptului că la ediția de anul acesta sunt prezenți foarte mulți concurenți din Republica Moldova (37), dar și din Serbia, Bulgaria, Ucraina, este aceea că pentru prima dată Departamentul pentru relațiile cu românii de pretutindeni, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, s-a implicat atât de activ.
Constanța este reprezentată de Alexei Leon și Mădălina Miu, ambii elevi în clasa a XI-a, primul la Colegiul "Eminescu", cea de-a doua, la Liceul Teoretic "George Călinescu".
Ieri, la Colegiul Național "Mihai Eminescu", gazda acestei ample olimpiade, s-a desfășurat proba scrisă individuală, care a constat în elaborarea unei lucrări scrise individuale (având două subiecte, la alegere) în care s-au abordat comparativ două texte literare (fragmente de roman, poezii, acte dramatice) pe care fiecare participant le-a primit pe hârtie. Concurenții au avut la dispoziție o oră pentru lectura critică a textelor, urmată de alte două sau trei ore, în funcție de nivelul de vârstă al participanților, destinat elaborării lucrării. La finalul probei, toți participanții au fost invitați să viziteze Fregata 222 Regina Maria și bricul "Mircea cel Bătrân".
După ce duminică, 16 mai, la sosire, toți participanții la Olimpiada de limbă, comunicare și literatură română au predat proiectele literare colective, condiție necesară participării fiecărui concurent la celelalte probe, astăzi, începând cu ora 9, ei urmează să susțină aceste lucrări. Temele propuse spre reflecție au fost: l Literatura și celelalte arte (Reflectarea operelor literaturii române în alte arte) l Confluențe culturale (Tradiții și obiceiuri românești comune cu ale altor popoare) l Itinerarii culturale românești (case memoriale și muzee literare românești) l Simboluri arhetipale în literatura română. Proba de astăzi durează 40 minute: 20 de minute pregătirea răspunsului și 20 de minute susținerea acestuia și constă în prezentarea liberă și argumentată a proiectului, realizată de către fiecare participant, pe clase, de la a VII-a la a XII-a.
După susținerea probei, elevii se vor destinde într-un tur al orașului, precum și vizitând Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța și Acvariul.
În urma acestor două zile de concurs, participanții, atât elevi care studiază în România, cât și elevi care studiază în alte țări, la nivelul aceleiași clase de studiu, vor fi evaluați și ierarhizați după aceleași criterii, miercuri, 19 mai, începând cu ora 10, la Universitatea "Ovidius" Constanța fiind programată festivitatea de premiere.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5273 secunde