La Constanța, Lumina Învierii vine dinspre mare

1549
3
La Constanța, Lumina Învierii vine dinspre mare - lumina-1492087938.jpg

Articole de la același autor

În Sfânta și Marea Vineri, la Catedrala arhiepiscopală "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" din Constanța, la ora 10, Înaltpreasfințitul Teodosie va oficia slujba Vecerniei, în cadrul căreia va fi scos Sfântul Epitaf din Sfântul Altar.

Sfântul Epitaf este o icoană pictată pe pânză, ce înfățișează punerea în mormânt a Domnului. Este scoasă în procesiune în Vinerea cea Mare și așezată pe masă, în mijlocul bisericii, și înfățișează Trupul mort al Domnului, iar masa simbolizează mormântul Mântuitorului.

Denia de Vineri seară (Utrenia Sâmbetei celei Mari) este slujba înmormântării Domnului și, de aceea, are un caracter profund funebru. Prohodul Domnului este cântat de către preot și credincioși, adunați în jurul Sfântului Epitaf. După cântarea Prohodului, este înconjurată biserica de către cler și credincioși, cu Sfântul Epitaf. Acest ritual simbolizează ducerea la groapă și înmormântarea Trupului Domnului. Un alt moment important este acela al așezării Sfântului Epitaf pe Sfânta Masă din altar și citirea lecturilor biblice. Aceste lecturi constituie un indiciu al vechimii slujbei - secolele XI-XII.

Denia Prohodului constituie una dintre cele mai impresionante slujbe ale cultului divin, fiind socotită de către unii teologi ca "punctul culminant al creației liturgice ortodoxe" (S. Bulgakoff).

Sâmbătă, IPS Teodosie va oficia o slujbă, a liturghiei Sfântului Vasile cel Mare, care este unită cu Vecernia Învierii, la Penitenciarul Poarta Albă, la Capela "Sfântul Ierarh Nicolae" după care va sfinți o troiță închinată în cinstea deținuților politici care s-au jertfit în închisori.

v v v

Și anul acesta, sâmbătă spre duminică noaptea, Lumina Învierii va veni de la Ierusalim cu avionul, pe aeroportul Otopeni, adusă de delegația Patriarhiei, de unde va fi preluată spre Constanța, dar cu opriri în toate părțile eparhiei, delegații protoieriilor venind la Cernavodă, Medgidia, pentru a o duce în toate parohiile. Lumina Sfântă va fi purtată în procesiune la altarul de vară din aripa de sud a Catedralei arhiepiscopale, unde se va oficia Canonul Învierii, urmat de Sfânta Liturghie.

Duminică, 16 aprilie, începând cu ora 12, Ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei, cunoscută sub numele de "a doua Înviere", în timpul căreia Sfânta Evanghelie va fi citită în 12 limbi de circulație internațională, după numărul apostolilor.

La ora 18, la Casa de Cultură din Constanța este programat tradițio-nalul Concert pascal, susținut de către Corala bărbătească "Armonia" a Arhiepiscopiei Tomisului. 

Comentează știrea

Constantin
14 aprilie 2017
Republica Mazare

La Constanta circul continua! Dumnezeu sa ne ierte!

Vasile
14 aprilie 2017
Invierea cui?

Lumina invierii vine pe mare adica din neant /sa mintim cu mos craciun!

azorikis
15 aprilie 2017
hienele

La Constanța, Lumina Învierii vine dinspre mare si banii de la fraierii indoctrinati, nu? )))) ca, altfel cum si ar pastre burtile acesti impostori?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4994 secunde