La mulți ani, Alecu Mereuță!

478
La mulți ani, Alecu Mereuță! - e4b79783cddf15c2a0903352eb73ad7c.jpg
Actorul Teatrului de Stat, Alexandru Mereuță, împlinește duminică,14 iunie, vârsta de 82 de ani.
A absolvit Institutul de Arte, Facultatea de Teatru, promoția 1952, fiind studentul unor mari actori ca Nicolae Bălțățeanu sau Costache Antoniu.
În 62 de ani de teatru, a jucat în zeci de spectacole, printre care "Orfeu în Infern", "Interesul general", "Nunta din Perugia", "Nevestele vesele din Windsor", "Trei surori", "Gaițele", "Rinocerii", "Căsătoria", "Tache, Ianke și Cadâr", "Livada de vișini", "Îmblânzirea scorpiei", "Inimi cicatrizate", "Vrăjitoarele din Salem" sau recentul "Cabinierul".
La Constanța, Alecu Mereuță a realizat o impresionantă galerie de personaje, cu precădere bătrâni plini de pitoresc și sensibilitate, sfătoși și înțelepți, blajini, sentimentali și calzi. E destul să-i chemăm din memorie pe Procopie Colauzo, rol pe care l-a jucat alternativ cu Constantin Mortun, Marcel Anghelescu și Costel Rădulescu în vestita piesă grecească "Papa se lustruiește" sau pe Conu’ Grigore din "Mușcata din fereastră" sau pe Bergamin din "Romanțioșii". A jucat și pe Nae Ipingescu din "O noapte furtunoasă" și pe Georges din "Gaițele". "Actor înzestrat cu talent și cu o mare plăcere de a juca, Alecu Mereuță își iubește personajele ca pe propriile-i progenituri. Un moldovean cu inimă largă, vibrând necontenit pentru toți și tot ce-l înconjoară", scriu Georgeta Martoiu-Anaid Tavitian în lucrarea "Thalia ex Ponto la cumpăna de milenii".
Pe maestrul Mereuță îl putem vedea chiar de ziua sa, pe 14 iunie, ora 19, în spectacolul "Pană de automobil", la Teatrul de Stat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 13 Iunie 2009
Stire din Cultură-Educație : "Motanul încălțat"
Vineri, 12 Iunie 2009
Stire din Cultură-Educație : La mulți ani, Anaid Tavitian!
Pagina a fost generata in 1.72 secunde