La mulți ani, Ileana Ploscaru!

1240
2
La mulți ani, Ileana Ploscaru! - 125a98d63ecb2fab88dfe452f8646874.jpg
Duminică, 31 ianuarie, își serbează ziua de naștere Ileana Ploscaru, actriță a Teatrului de Stat Constanța. Artist apreciat în toată țara, Ileana Ploscaru s-a angajat prin concurs la Constanța în anul 1961, la zece ani după debutul de la Naționalul din Cluj.
Era cunoscută deja pentru roluri de succes precum Hangița lui Goldoni, Ofelia lui Shakespeare, Ciocârlia lui Anouilh sau Elisa lui Bernard Shaw.
Anaid Tavitian, secretar literar al Teatrului de Stat, ne-a vorbit despre marea actriță a Constanței: "O consider pe Ileana Ploscaru unul dintre cele mai robuste talente ale teatrului romanesc din a doua jumătate a secolului XX și mă hazardez să fac această temerară afirmație având sub ochi fișa de creație a actriței, iar în amintire simfonia de tonuri și imagini cu care și-a imortalizat personajele. Dar când am spus «robust» nu am avut în vedere doar asta. Ca dintr-o matrice misterioasă, cu dimensiuni incomensurabile, au țâșnit la viață, pline de forță și adevăr, rolurile ei.
Nu este puțin lucru dacă ne gândim că personajele se înfiripă și trăiesc doar devorându-și părintele-actor, care generos, le insuflă viața din sufletul său mare, chiar dacă nu nemuritor, dar per-petuat prin acești copii ai săi. O revărsare gâlgâitoare de talent și tragic și comic, o plăcere și o bucurie aproape viscerală de a juca, de a «se juca» cu copiii ei, înconjurându-i cu dragoste și cu umorul foarte dens și bogat nuanțat cu care a înzestrat-o natura pe această extraordinară actriță, întruchiparea însăși a hărniciei, vreme de 59 de ani. La ceas aniversar, cu o adâncă reverență, îi dorim la mulți ani!".
Personalitatea scenică pu-ternică a făcut ca, în anul 1999, să interpreteze șapte roluri diferite în același spec-tacol, "Un bărbat și mai multe femei", reușind un exercițiu de virtuozitate interpretativă. În 2009, pentru rolul Chiriachița din "Titanic vals" a primit o distincție la Festivalul Comediei Românești. Dintre celelalte distincții amintim: premiul Asociației oamenilor din instituțiile teatrale și muzicale (ATM), pentru rolul Hecuba din spectacolul "Hecuba" de Euripide, prezentat în cadrul Festivalului "Seri de teatru antic" (1981), premiul pentru întreaga activitate din partea ATM (1982), premiul pentru interpretare la Festivalul Național al Teatrelor de Revistă, Constanța (1998) și premiul național pentru întreaga activitate, oferit de Ministerul Culturii (2003).
În stagiunea 2009-2010 o putem vedea la Teatrul de Stat in spectacolele "Scaiul" și "Titanic vals".
Într-un interviu acordat ziarului "Cuget Liber", Ileana Ploscaru ne mărturisea că își dorește să joace în continuare și, în același timp, să-i vadă mai des pe scenă pe actorii din generația tânără a teatrului: "Mă bucur de fiecare apariție pe scenă, sper să jucăm cât mai mult «Scaiul» și «Titanic vals». Dacă va mai fi nevoie de vreo bunicuță în spectacole, voi fi încântată să joc. Ce îmi doresc pentru teatru este să văd o piesă jucată doar de tineri, pentru că actorii din generația nouă a Teatrului de Stat sunt foarte talentați".

Comentează știrea

eleverag sitemap
13 mai 2014
eleverag sitemap

The beaky front fairing gives the Ninja 1000 a crouched and restless feline profile that's ready to leap with all ferocity. The slats at the edges, the angular fuel tank, body panels draped in a mix of black and green. eleverag sitemap http://www.eleverag.com/sitemap.xml

honda fairing
1 iunie 2014
honda fairing

According to our friends over at Asphalt & Rubber, that's a 10-hp increase from last year. Along with slimmer, more aerodynamic fairings and a bit more battery capacity, the team has hopes of the 529-pound bike rounding the course at an average speed of 115 mph. If it does, that would be a new record and likely enough to put it ahead of all comers. honda fairing http://hondacbr600rrfairing.tripod.com

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 30 Ianuarie 2010
Stire din Cultură-Educație : Sărbătoarea celor Trei Sfinți Ierarhi
Pagina a fost generata in 3.1107 secunde