La mulți ani, păpușarilor de pretutindeni!

212
La mulți ani, păpușarilor de pretutindeni! - ziuapapusarilor-1647876890.jpg
Lansată în 2003 de UNIMA, Ziua Mondială a Marionetei este atât un instrument concret pentru promovarea artelor marionetei, cât și un proiect care permite unirea actorilor mânuitori de păpuși din aceeași zonă.

Această zi mondială urmărește să promoveze artele marionetei prin a apăra, printre alte obiective: menținerea și protejarea tradițiilor și, în paralel, reînnoirea artei marionetelor, dar și utilizarea marionetei ca mijloc de educație etică și estetică.

Ziua Mondială a Marionetei este acum sărbătorită în toată lumea prin intermediul Centrelor sale Naționale și a membrilor acestora.

Această zi este ocazia de a transmite în mod colectiv și pe scară cât mai largă diversitatea artelor mânuirii păpușilor de astăzi!

 

Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște a transmis următorul mesaj:

„A sosit momentul sărbătorii!

În 2003, UNIMA, cu ajutorul dumneavoastră, a lansat Ziua Mondială a Marionetei. 21 martie a devenit o zi pentru a sărbători bucuria care izvorăște din folosirea noastră imaginativă a materialelor, tehnicilor și povestirii.

Tema din acest an este Marea. Mesajul pentru Ziua Mondială a Păpușarii din 2022 a fost scris de Ranjana Pandey, păpușar indian, profesoară și umanistă dedicată artelor păpușilor și colegilor săi păpușari din țara sa natală. Mesajul ei descrie importanța și puterea oceanului care îmbrățișează frumoasa noastră planetă albastră, purtând „povestitorii și poveștile lor de la un țărm la altul, de la o insulă la alta, de la un continent la multe”.

Posterul pentru Ziua Mondială a Păpușilor de anul acesta a fost conceput de Adrian Kohler, artist vizual sud-african de renume mondial, designer, co-fondator și director artistic al companiei Handspring Puppet. Afișul său o surprinde pe gigantica „Mica Amal” în momentul în care pășește peste orizont.

Acest nou an 2022 face parte din provocarea de a dori și de a spera un „după”. Ne putem regăsi din nou? Putem crede în puterea artei noastre de a depăși această celebră „distanță”, de a reformula, în gestul creației și al performanței, evenimentul întâlnirii „aici” și „acum”?

Să inventăm teatralitatea păpușii, peste tot și, pe cât posibil, în toate formele ei, în toate culturile și în toate limbile.

21 martie este ziua ta. Oriunde există un Centru Național, oriunde este un păpușar, oriunde există o viziune, o mână și un material care ia viață, putem sărbători. Oriunde există un copil, un public, un obiect și forța imaginației, marionetele vor înflori.

La mulți ani de Ziua Mondială a Păpușilor!

Dimitri Jageneau,

secretar general al UNIMA

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.61 secunde