La mulți ani, profesore Stere Stavrositu!

2793
1
La mulți ani, profesore Stere Stavrositu! - 2e3a6218c8c4652563470fd23b5c9004.jpg
Astăzi, cunoscutul profesor constănțean Stere Stavrositu împlinește 75 de ani și sărbătorește, în același timp, împlinirea a 60 de ani petrecuți în domeniile alimentație publică, turism și învățământ.

Așa cum marile pasiuni se nasc de timpuriu, prof. ing. Stere Stavrositu a debutat în activitatea alimentației publice la vârsta de 14 ani, când începea să deslușească tainele meseriei de ospătar-bucătar. În 1971, este absolvent al Școlii Postliceale de tehnolog alimentație publică, iar un an mai târziu, susține gradul didactic I de maistru instructor.
În 1980, devine absolvent al Facultății de Tehnologie a Produselor Alimentare, Universitatea "Ștefan cel Mare", Suceava (cursuri de zi) și se perfecționează urmând cursuri de tehnologia producției culinare și calitatea serviciilor în restaurante, cursuri de pedagogie și cursuri de manageriat în turism.
Ambiția de a deveni un profesio-nist i-a asigurat ascensiunea în domeniul pe care l-a ales, în perioada 1951-1964 având funcțiile de ospătar, bucătar, șef de sală și șef de restaurant al COOP Babadag și Organizației Comerciale Locale Medgidia. Între anii 1964 și 1980, Stere Stavrositu este maistru - instructor gr.1 - alimentație publică în cadrul Grupului Școlar Comercial Constanța și Liceului de Industrie Alimentară Suceava.
Mai departe, în următorii 11 ani (1980-1991), este subinginer tehnolog principal la Centrala ONT Litoral Mamaia (Ministerul Turismului) și profesor gr. I de specialitate alimentație publică la Liceul Economic Constanța, precum și la cursurile de formare profesională Filiala Litoral Mamaia, desfășurate tot de Ministerul Turismului.
Între 1991 și 2001 își continuă activitatea de profesor în Tehnologia culinară și tehnica servirii consumatorilor la Liceul Economic Constanța și absolvă Facultatea de Ingineria Produselor Alimentare, obținând titlul de inginer diplomat la Universitatea "Ștefan cel Mare" Suceava. Proaspăt pensionat, continuă să susțină cursuri de ma-nagement și personal operativ din societățile economice cu profil turistic, din 2001 până în 2009. În anul universitar 2009-2010, este solicitat să predea cursuri de Gastronomie, Gastrotehnică și Servicii în unități de alimentație publică la Universitatea "Ștefan cel Mare" din Suceava.
De asemenea, este președintele fondator al Fundației "Arta Serviciilor în Turism prof. Stere Stavrositu", dar și autor de cărți de specialitate. Performanțele sale au fost apreciate prin numeroase diplome acordate de instituții din țară și din străinătate, la momentul pensionării Colegiul Comercial "Carol I" Constanța acordându-i Diploma de Excelență pentru activitatea didactică și editorială.
Prof. Stavrositu este inclus în "Enciclopedia Personalităților din România", care cuprinde biografiile femeilor și bărbaților contemporani cu carieră de succes, fiind editată de "Hübners Who is Who" din Elveția. Totodată, biografia sa apare și în "Dicționarul de personalități dobrogene", volumul III, editat de Biblioteca Județeană "I.N. Roman" și Biblioteca Universității "Ovidius" Constanța.
A devenit cunoscut și apreciat pentru contribuțiile sale în domeniile alimentație publică și turism, iar activitatea de profesor i-a atras respectul și simpatia elevilor și studenților, care îl sună în fiecare an pentru a-l felicita de ziua de naștere.
Deși a scris 16 cărți, prof. Stavrositu ne-a mărturisit că cel mai dificil de evocat este propria viață, pe care a reușit s-o cuprindă în paginile autobiografiei sale, cuprinsă în cea mai recentă carte, "Ospitalitatea în Turismul Românesc. Secolele XIX-XX-XXI" (tipărită la Tipografia Cuget Liber în 2010).
Cu o viață închinată turismului românesc, alimentației publice și învățământului, prof. Stere Stavrositu este un respectat intelectual al Constanței. La ceas aniversar, îi urăm multă sănătate și la mulți ani!

Cărți scrise de prof. Stere Stavrositu:
"Cartea lucrătorului din restaurante"; "Ghid profesional în Alimentația Publică", "Meniul de preparare la servire"; "Semipreparatele în bucătăria modernă"; "Manual de tehnologie culinară și tehnica servirii consumatorilor" (coautor) ; "Preparate de bar"; "Practica serviciilor în restaurante și baruri"; "Familia. Școala bunelor maniere. Abecedar culinar"; Manual "Tehnica servirii Consumatorilor pentru Licee Economice de Alimentația publică" (coautor); "Rețetar de preparate culinare și arta serviciilor în restaurante pentru turismul internațional"; "Arta serviciilor în restaurante, baruri și hoteluri"; "Rețetar de preparate culinare, de cofetărie - patiserie și arta serviciilor în restaurante pentru turismul intern și internațional; "Familia. Arta decenței și gastronomiei în familie și societate"; "Arta serviciilor în restaurante gastronomie și servicii hoteliere"; "Arta serviciilor în restaurante, baruri, tehnologie culinară și servicii hoteliere și "Ospitalitatea în Turismul Românesc".

Comentează știrea

Namaz
10 aprilie 2017
Fleosc

Jurnalista lu' peste, se spune "absolveste" atunci cand e vorba de o scoala. Se vede ca ai facut scoala la Spiru, vai de steaua ta!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 01 Februarie 2011
Stire din Cultură-Educație : Tosca, de ce nu suferi?
Luni, 31 Ianuarie 2011
Stire din Cultură-Educație : La mulți ani, Ileana Ploscaru!
Luni, 31 Ianuarie 2011
Stire din Cultură-Educație : Muzeul de Artă a dat lovitura!
Pagina a fost generata in 1.786 secunde