Legenda lui Moș Crăciun

884
2
După trei secole de la apariția creștinismului în ziua în care se sărbătoarea zeul solar a început să se sărbătorească nașterea lui Isus. Biserica a adoptat această dată drept zi de naștere a lui Iisus Hristos spre a îmbina cultura ante-creștină cu cea creștină. 


Moș Crăciun însă nu a fost înconjurat de atâta faimă până acum 200 de ani. Și nici nu a fost chiar de la început un personaj binevoitor. Ba din contră. Legenda (ei, bine, una dintre ele dar autohtonă) spune că Fecioara Maria, aflându-se în durerile facerii, îi cere adăpost lui Moș Ajun. Moșul, stingherit că nu-i putea oferi un adăpost cumsecade din cauza sărăciei, o îndrumă spre fratele lui mai înstărit, Moș Crăciun. 


În legende Moș Crăciun e înzestrat cu puteri miraculoase, dar și trăsături umane: e bătrân, cu barbă lungă și foarte înstărit, fiind peste ciobanii din satul în care s-a născut Hristos. Fecioara Maria îi bate și acestuia în poartă, dar ciobanul-zeu-moș refuză să o primească. Soția lui însă, Crăciuneasa, o primește pe ascuns în staul și o ajută pe Fecioară să-L nască pe Isus. Crăciun descoperind-o, de furie îi taie mâi-nile însă Fecioara Maria i le lipește femeii la loc. Văzând minunea, Moș Crăciun se căiește și îi cere iertare lui Dumnezeu, devenind astfel pri-mul creștin și "Sfântul cel mai bătrân". 


Se spune că el s-a căit așa de tare, încât a doua zi și-a împărțit întreaga avere copiilor săraci de unde s-a născut tradiția de a face daruri de Crăciun, în special copiilor. O altă variantă a legendei spune că după ce Sfânta Maria i-a lipit mâinile nevestei sale, de bucurie Crăciun a aprins un rug de cioate de brad în curtea lui și a jucat hora cu toate slugile sale în jurul lui. După joc a împărțit Fecioarei Maria lapte, caș, urdă, smântână pentru ea și fiul ei. 


Altă explicație a originilor lui Moș Crăciun este Sfântul Nicolae, cel care împărțea cadouri oamenilor sărmani. În spațiul carpato-danu-biano-pontic, Moș Nicolae s-a păstrat ca atare, dar către vest el s-a transformat treptat în Moș Crăciun. 


Comentează știrea

Mos Ene
25 decembrie 2012
Mos Craciun exista nu este o legenda

Nu mai dezinformati lumea. Mos Craciun chiar exista.

MRANAR SPRIJINA PRIMARUL MATEI
25 decembrie 2012
LIBERTATE ACUM!

LIBERTATE ACUM de la MRANAR SPRINJINA PRIMARUL MATEI acum 5 minute bai oameni buni !omulasta e un talhar?a dat in cap ? a omorat? pai daca nu lasati- ldom'le liber !ca facut atata bine ./.chiar asa in tara asta hotii care au furat fabrici intregi sint liberi , care au subminat economia nationala sint liberi , parlamentari penali sint liberi , si UN PRIMAR CARE A FACUT CEVA BUN IN ROMANIA ESTE inchis FARA SA FIE JUDECAT>?imi este rusine de aceasta tara!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 22 Decembrie 2012
Stire din Social : Unde ajung scrisorile pentru Moș Crăciun
Pagina a fost generata in 0.542 secunde